Video Cum putem obţine un credit mai mare de la bancă. Pașii de urmat, pentru dezvoltarea afacerii
Urmează o nouă rubrică IQ Financiar, emisiunea la care învăţăm împreună cum să fim deştepţi cu banii. Astăzi, Iancu Guda vobeşte despre elementele la care se uită o bancă atunci când acordă un credit pentru afacerea ta.
Creditele sunt avantajoase, mai ales dacă le iei pentru dezvoltarea afacerii. Au şi avantaje fiscale, pentru că dobânda pe care o plăteşti la bancă îţi reduce profitul brut, deci plăteşti taxe mai mici la stat. Cu alte cuvinte, este deductibilă. Îţi diversifici finanţarea, pentru că nu depinzi doar de profitul companiei, care poate să fluctueze, nu depinzi doar de furnizori, care îşi pot retrage limitele de credit şi oricând o linie de capital este benefică şi îţi credibilizează afacerea. Pentru că un business care lucrează cu o bancă înseamnă că a fost verificat.
O afacere cu un grad mare de îndatorare se va decredibiliza
Nici extrema, însă, nu este bună. Adică să iei foarte multe credite, să te supraîndatorezi. Este precum o maşină, care ajunge să aibă o viteză foarte mare. Imaginaţi-vă cum este să conduci pe serpentină cu peste 100 km/oră. O afacere cu un grad mare de îndatorare are spaţiul adiţional de creditare limitat, e vulnerabilă în condiţii adverse, se va decredibiliza, nu va obţine marfă de la furnizor cu plata la termen şi va avea dificultăţi în recrutare. Estenţa este gradul de îndatorare al companiei. Nu trebuie să fie nici prea mare, nici prea mic, pentru că te dezvolţi lent. Doar din profit reinvestit, creşterea organică este lentă. Este bine să pui banii în mişcare, să atragi finanţare din exterior, de la bănci, fonduri europene, de la bursă, de la piaţa de capital, ca să te dezvolţi.
Este important să înţelegi că profitabilitatea te ajută te ajută să obţii credite mai mari.
Puteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News şi WhatsApp! 📰