17 suspecţi în dosarul din Portul Constanța, reţinuţi pentru mita de 7 milioane €. Întrei ei, mai mulţi oameni de afaceri
Cea mai amplă anchetă desfășurată vreodată în portul Constanța vizează fapte grave de corupție. Peste 80 de directori, funcţionari, vameşi şi oameni de afaceri sunt investigaţi pentru o mită de aproape 7 milioane de euro. 17 suspecţi au fost deja reţinuţi. Întrei ei, şi mai mulţi oameni de afaceri. O parte dintre suspecţi au ajuns la Bucureşti, sunt deja în faţa magistraţilor, ceilalţi urmează să ajungă.
- SURSE: Toni Greblă va fi demis din funcția de președinte al AEP. Decizia luată de coaliție. DETALII la Observator 17:00
- Efectul Elon Musk și JD Vance la alegerile din Germania: se va repeta scenariul în România? Analist: "S-a mobilizat și electoratul din cealaltă tabără"
Primii suspecţi au ajuns deja în faţa judecătorilor, iar magistraţii urmează să decidă dacă îi vor plasa sau nu în arest preventiv pentru următoarele cel puţin 30 de zile. Au existat şi mici neînţelegeri între avocaţi şi instanţa de judecată, după ce un avocat a făcut o cerere de schimbare a judecătorului pentru că nu ar fi avut timpul necesar să documenteze dosarul.
Luni au fost 41 de percheziţii desfăşurate de procurorii DNA în Portul Constanţa. 16 persoane au fost reţinute şi urmează să ajungă în faţa judecătorilor cu propunere de arestare preventivă. În cazul unui alt suspect nu se ştie exact dacă urmează să se facă această cerere de arestare preventivă. Este vorba despre Ion Dumitrache şi rămâne de văzut dacă acesta va ajunge sau nu în faţa judecătorilor sau va fi eliberat după aceste 24 de ore de reţinere.
"Caracatiţa" din Portul Constanţa
Vizat de ancheta procurorilor DNA este si unul dintre cei mai cunoscuţi politicieni din Constanţa, Ion Dumitrache. Acesta ar fi condus gruparea clandestină, conform anchetatorilor. El este unul dintre cei mai influenţi oameni de afaceri din oraş. Este acţionar majoritar la şantierul Naval Midia Năvodari, deţine un ziar local, un lanţ de farmacii şi este partener de afaceri cu Felix Stroe, vicepreședintele comisiei parlamentare de control a Serviciului de Informații Externe.
Printre cei vizați de DNA se numără și George Vișan, directorul comercial al Portului Constanța, fost deputat PSD și om cu influență în afaceri locale. Dar şi Emil Banias, un important şef din Compniania Naţioanlă Administrația Porturilor.
Procurorii anticorupţie au făcut percheziţii şi la domiciliul fostului fotbailist Petrica Buduru. Firma acestuia a obţinut în decembrie anul trecut o autorizaţie pentru consturirea unui terminal de produse lichide în Portul Constanţa.
Puteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News şi WhatsApp! 📰