Antena Meniu Search
x

Adrian Năstase a obţinut reabilitarea judecătorească, după condamnările în dosarele "Trofeul Calităţii" şi "Zambaccian"

Fostul premier Adrian Năstase a obţinut reabilitarea judecătorească, astfel încât încetează interdicţiile după eliberarea condiţionată din august 2014. Decizia ÎCCJ nu este definitivă.

Cornel Preda
de Cornel Preda

la 07.12.2021, 13:00

Adrian Năstase a obţinut reabilitarea judecătorească
Adrian Năstase a obţinut reabilitarea judecătorească - Hepta

Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a hotărât reabilitarea judecătorească a fostului premier Adrian Năstase, în cazul celor două condamnări pe care le-a suferit, în dosarele "Trofeul Calităţii" şi "Zambaccian". 

Admite cererea de reabilitarea judecătorească formulată de petentul Năstase Adrian. Dispune reabilitarea judecătorească a petentului Năstase Adrian cu privire la pedeapsa de 2 ani închisoare (…) şi pedeapsa de 4 ani închisoare (…), pedepse ce au fost contopite prin sentinţa penală nr. 1385/08.05.2014 pronunţată de Tribunalul Bucureşti - Secţia I Penală, în dosarul nr. 1745/3/2014* (…) stabilindu-se o pedeapsă rezultantă de 4 ani şi 6 luni închisoare”, se arată în minuta instanţei. 

Decizia ÎCCJ nu este definitivă şi poate fi contestată în termen de 10 zile de la comunicare. 

Ce înseamnă reabilitarea judecătorească pentru Adrian Năstase

Pe acelaşi subiect

Fostul prim-ministru Adrian Năstase a anunţat, în 8 octombrie, că a depus o cerere de reabilitare judecătorească. Conform articolului 169 din Codul Penal, prin reabilitare, în cazul unei persoane condamnate încetează decăderile şi interdicţiile, precum şi incapacităţile care rezultă din sentinţa prin care a fost condamnat.

Adrian Năstase are două condamnări, una în dosarul cunoscut sub denumirea "Trofeul Calităţii" şi cealaltă în dosarul "Zambaccian". La ultima condamnare, magistrații i-au interzis dreptul de a alege și de a fi ales până în 2023.

Conform articolului 169 din Codul Penal, prin reabilitare, în cazul unei persoane condamnate încetează decăderile şi interdicţiile, precum şi incapacităţile care rezultă din sentinţa prin care a fost condamnat.

Potrivit articolului 166 din Codul penal, o persoană condamnată poate fi reabilitată, la cerere, de instanţă, după împlinirea următoarelor termene: 4 ani, în cazul condamnării la pedeapsa închisorii mai mare de 2 ani, dar care nu depăşeşte 5 ani; b) 5 ani, în cazul condamnării la pedeapsa închisorii mai mare de 5 ani, dar care nu depăşeşte 10 ani; c) 7 ani, în cazul condamnării la pedeapsa închisorii mai mare de 10 ani sau în cazul pedepsei detenţiunii pe viaţă, comutată sau înlocuită cu pedeapsa închisorii; d) 10 ani, în cazul condamnării la pedeapsa detenţiunii pe viaţă, considerată executată ca urmare a graţierii, a împlinirii termenului de prescripţie a executării pedepsei sau a liberării condiţionate.

De asemenea, potrivit articolului 168 din Codul penal, cererea de reabilitare judecătorească se admite dacă cel condamnat întruneşte următoarele condiţii: a) nu a săvârşit o altă infracţiune în intervalul de timp prevăzut în articolul 166; b) a achitat integral cheltuielile de judecată şi şi-a îndeplinit obligaţiile civile stabilite prin hotărârea de condamnare, afară de cazul când acesta dovedeşte că nu a avut posibilitatea să le îndeplinească sau când partea civilă a renunţat la despăgubiri.

Pentru ce a fost condamnat Adrian Năstase

Prima condamnare, de doi ani de închisoare cu executare, a fost dată de instanţa supremă în iunie 2012, în dosarul în care Năstase a fost deferit justiţiei sub acuzaţia că a folosit pentru campania electorală din anul 2004 fonduri plătite de firme are s-au înscris la concursul „Trofeul Calităţii”, organizat de Inspectoratul de Stat în Construcţii. 

A doua condamnare, de patru ani de detenţie, pe numele lui Adrian Năstase a fost dată în ianuarie 2014, în dosarul "Zambaccian" în care fostul premier a fost găsit vinovat de luare de mită în formă continuată şi şantaj. 

Adrian Năstase a fost condamnat pe 20 iunie 2012 la doi ani de închisoare în dosarul "Trofeul calităţii", din care a efectuat opt luni de detenţie, fiind eliberat condiţionat. Ulterior, pe 6 ianuarie 2014, el a fost condamnat de Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie la patru ani de închisoare cu executare pentru luare de mită şi trei ani pentru şantaj în dosarul "Zambaccian" şi a fost eliberat în 21 august 2014, după ce pedepsele au fost contopite.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

V-a trezit suspiciuni culoarea puilor din magazine?

Observator » Justitie » Adrian Năstase a obţinut reabilitarea judecătorească, după condamnările în dosarele "Trofeul Calităţii" şi "Zambaccian"