Antena Meniu Search
x
LIVE

Alexandru Mazăre, condamnat la trei ani de închisoare. S-a predat poliţiştilor după ce fusese dat în urmărire naţională

Alexandru Mazăre, fratele fostului primar al Constanţei, condamnat, marţi, la trei ani de închisoare de Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie în dosarul campusului social “Henri Coandă”, s-a predat după ce nu a fost găsit acasă de poliţişti şi a fost dat în urmărire naţională, relatează news.ro.

De Redactia Observator la 10.05.2022, 21:13
Alexandru Mazăre condamnat la trei de ani de închisoare. Nu a fost găsit acasă de poliţişti şi fost dat în urmărire naţională
Alexandru Mazăre condamnat la trei de ani de închisoare. Nu a fost găsit acasă de poliţişti şi fost dat în urmărire naţională - Inquam Photos / Octav Ganea

UPDATE: Alexandru Mazăre s-a predat după ce fusese dat în urmărire naţională. "Astăzi, 10 mai 2022, având în vedere sentința definitivă de condamnare la pedeapsa cu închisoarea, pronunțată de Înalta Curte de Casație și Justiție, un bărbat de 50 de ani, din județul Constanța, s-a prezentat la sediul Direcției Generale de Poliție a Municipiului București - Serviciul Investigații Criminale. După îndeplinirea formalităților necesare, acesta a fost condus la penitenciar în vederea incarcerării", se arată în comunicatul Poliţiei.

Alexandru Mazăre, care a fost condamnat, marţi, la trei ani de închisoare şi la plata unei amenzi penale de 5.000 de lei, de Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie în dosarul campusului social Henri Coandă.

Inspectoratul de Poliţie al Judeţului Constanţa a transmis că poliţişti din cadrul Serviciului de Investigaţii Criminale - Biroul Urmăriri au desfăşurat activităţi pentru punerea în aplicare a unui mandat de executare a pedepsei de trei ani de închisoare, emis pe numele unui bărbat, de 50 de ani, condamnat pentru fals în declaraţii. 

"Acesta nu a fost identificat la adresa de domiciliu, fiind efectuate verificări la reşedinţele şi locurile în care bărbatul s-ar putea afla. Urmează a fi dispuse măsurile legale în continuare. La acest moment, bărbatul a fost dat în urmărire naţională”, arată IPJ Constanţa.

Pe acelaşi subiect

Fratele lui Radu Mazăre, condamnat definitiv la 3 ani închisoare cu executare

În acelaşi dosar, pentru Radu Mazăre şi omul de afaceri Avraham Morgenstern instanţa a decis încetarea procesului penal. 

În iunie 2018, fostul primar al Constanţei Radu Mazăre şi fratele său, Alexandru Mazăre au fost achitaţi de Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie în dosarul campusului social Henri Coandă, ei fiind obligaţi la plata unei amenzi penale de 5.000 de lei fiecare. De asemenea, omul de afaceri Avraham Morgenstern a fost achitat atunci pentru dare de mită. Decizia ICCJ nu era definitivă.

Potrivit rechizitoriului procurorilor, Radu Mazăre, în calitate de primar al municipiului Constanţa, a lansat, la începutul anului 2011, programul de construire a unor locuinţe modulare grupate în Campusul Social “Henri Coandă”, aprobat prin hotărâre a Consiliului Local Constanţa. În acest context, Avraham Morgenstern i-ar fi dat lui Radu Mazăre 175.000 de euro, pentru că acesta să-i faciliteze câştigarea licitaţiei pentru contractul de construire a campusului social, în valoare de 40.964.030 lei fără TVA (circa 10 milioane de euro).

Anchetatorii susţineau că din cei 175.000 de euro, 95.000 de euro au fost transferaţi în contul personal al lui Radu Mazăre şi 80.000 de euro în contul pus la dispoziţie de fratele acestuia, senatorul Alexandru Mazăre, ambele fiind deschise la o banca din Israel. “Banii, primiţi în mai multe tranşe, au urmat un circuit ascuns, prin intermediul unor conturi aparţinând unor societăţi off shore, conturi deschise la bănci din străinătate”, au scris procurorii în actul de sesizare a instanţei.

În schimbul banilor primiţi de la Morgenstern, Radu Mazăre a iniţiat hotărâri de consiliu local prin care au fost aprobate diverse etape ale procedurii de achiziţie sau prin care a fost favorizată societatea comercială reprezentată de omul de afaceri.  În ce priveşte acuzaţiile de fals în declaraţii, procurorii au stabilit că, în declaraţiile de avere depuse în perioada 2011-2012, Radu Mazăre şi Alexandru Mazăre nu au menţionat conturile personale deschise la unitatea bancară din Israel şi nici sumele de bani virate cu titlu de mită de către omul de afaceri.

Puteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News!

Observator » Justitie » Alexandru Mazăre, condamnat la trei ani de închisoare. S-a predat poliţiştilor după ce fusese dat în urmărire naţională