Antena Meniu Search
x

Radu Mazăre, condamnat definitiv la închisoare în dosarul Polaris

Fostul primar din Constanţa Radu Mazăre a fost condamnat, joi, la cinci ani de închisoare pentru luare de mită în dosarul Polaris. Decizia Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie este definitivă. La prima instanţă, el primise o condamnare de nouă ani şi zece luni de închisoare.

Cornel Preda
de Cornel Preda

la 18.02.2022, 14:06

Radu Mazăre, condamnat definitiv la închisoare în dosarul Polaris
Radu Mazăre, condamnat definitiv la închisoare în dosarul Polaris - Hepta / Inquamphotos / Photographer: Ovidiu Micsik

În dosarul Polaris, Radu Mazăre a fost condamnat în luna mai 2019, în primă instanţă, la 9 ani şi 10 luni de închisoare cu executare pentru luare de mită şi abuz în serviciu.

În acelaşi dosar, omul de afaceri Sorin Gabriel Strutinsky a fost condamnat la 5 ani închisoare pentru complicitate la luare de mită.

De asemenea, fostul deputat PSD Eduard Stelian Martin, patronul companiei Polaris, a fost achitat. Acesta primise la instanţa de fond o condamnare de 5 ani şi jumătate de închisoare.

Conform DNA, în perioada 2008 - 2014, Radu Mazăre, cu ajutorul omului de afaceri Sorin Strutinsky, a primit de la firma Polaris M Holding SRL, al cărei asociat şi administrator era fostul deputat Eduard Martin, peste 7 milioane de euro, pentru că a asigurat acestei companii câştigarea unei licitaţii organizate de Primăria Constanţa pentru delegarea gestiunii serviciului de salubrizare a oraşului.

Pe acelaşi subiect

În anul 2008, între Polaris M Holding SRL şi primăria condusă de Radu Mazăre a fost încheiat un contract având ca obiect delegarea serviciului de salubrizare pentru o perioadă de 25 de ani şi un act adiţional la acest contract prin care valoarea acestuia a fost majorată nejustificat cu 10 milioane de lei.

Cum circulau banii între firma lui Mazăre şi Polaris

Conform DNA, mita a fost primită prin intermediul unor contracte de publicitate fictive încheiate între Polaris M Holding şi o firmă controlată de Mazăre şi Strutinsky. Suma totală achitată în baza acestor contracte a fost, conform calculelor expertului desemnat, de 33.987.771 lei.

DNA mai arată că, urmare a încheierii acestui contract, a fost produs Primăriei Constanţa un prejudiciu de 200.213.248 lei, iar principalul răspunzător pentru nerespectarea prevederilor legale şi crearea acestui prejudiciu a fost Radu Mazăre.

Radu Mazăre ispăşeşte în prezent o pedeapsă de nouă ani de închisoare în dosarul retrocedărilor din Mamaia. De asemenea, el este judecat în mai multe dosare instrumente de către procurorii DNA. Radu Mazăre a fost extrădat de către autorităţile malgaşe în mai 2019, aflându-se în executarea pedepsei aplicate. Ulterior, la solicitarea autorităţilor judiciare române, au fost formulate mai multe cereri de extindere a consimţământului, pentru fapte anterioare extrădării.  

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Aţi alocat un buget mai mare pentru Paşte în acest an faţă de 2023?

Observator » Justitie » Radu Mazăre, condamnat definitiv la închisoare în dosarul Polaris