Antena Meniu Search
x

Curs valutar

Video Decizie ciudată în scandalul drogurilor fabricate cu ingrediente din România: farmacistul acuzat că a ridicat un imperiu din stupefiante, eliberat din arest

Decizie şoc în scandalul drogurilor de sute de milioane de euro, cu ingrediente din România. Farmacistul acuzat că ridicase un imperiu al stupefiantelor şi exporta medicamente din care se făcea metamfetamină a fost eliberat din arest. Fabrica din Voluntari, de unde plecau pastilele, a fost închisă la începutul lunii de autorităţi. Poliţiştii şi procurorii pun acum cap la cap informaţiile, ca să afle dacă reţeaua acţiona şi în afara Europei şi Asiei, pieţele pe care le ştiu până acum.

de Bianca Iacob

la 15.03.2023 , 19:36

Reţeaua clandestină care transforma medicamente în droguri s-a strecurat printre controale oficiale. Din aşa-zise medicamente legale, se extrăgeau substanţe din care erau produse stupefiante periculoase, au constatat procurorii. Tot ei spun că 97 de transporturi au plecat din România spre Europa. Aproape 180 de milioane de comprimate de efedrină. Cu ajutorul lor, laboratorele ilegale preparau drogul care se vinde cu un preţ enorm - 40.000 de euro pe kilogram. Profitul total al reţelei ar fi ajuns la 500 de milioane de euro, calculează anchetatorii.

Medicamentele cu efedrină şi pseudoefedrină ajungeau în laboratoare clandestine, din Cehia şi Polonia, după ce treceau prin mai multe ţări

Fabrica din Voluntari a fost verificată de mai multe ori de Agenţia Naţională a medicamentului, ultima verificare a fost făcută chiar la începutul acestei luni. Agentia ar fi avut semnale ca aici s ar fabrica pastile fara autorizaţie. "Noi vorbim aici, în România, despre o fabrică de medicamente care a obţinut de-a lungul timpului autorizări pentru desfăşurarea anumitor activităţi de producere a medicamentelor în mod legal. Dar sunt şi medicamente care au fost produse fără autorizaţii. Este vorba de efedrină şi pseudoefedrină", a declarat Cătălin Ţone, specialist antidrog.

Vezi și

"S-a contatat fabricarea şi comercializarea de medicamente fără autorizaţie de punere pe piaţă. Ei au utilizat substanţa pentru a produce un medicament care nu are autorizaţie şi pe care nu aveau voie să-l producă", susţin cei de la Agenţia Medicamentului. Fabrica fostului vicepreşedinte al asociaţiei producătorilor de medicamente a fost amendată cu 260 de mii de lei şi închisă după controale. Laurenţiu Huică făcea parte dintr-o grupare de crimă organizată, cu celule internaţionale, care producea metamfetamină în laboratoare clandestine, spun procurorii. Chiar şi după controale, ruta drogurilor a continuat.

Medicamentele cu efedrină şi pseudoefedrină ajungeau în laboratoare clandestine, din Cehia şi Polonia, după ce treceau prin mai multe ţări. În paralel, procurorii anti-mafia şi poliţiştii de la crimă organizată investighează mai multe transporturi care ar fi ajuns din România şi în Bulgaria, Spania, Lituania. "Comprimatele ar fi fost preluate pe teritoriul Poloniei de un membru al grupului infracţional organizat, cetăţean polonez care ar fi fracţionat transporturile în cantităţi mai mici şi ar fi organizat livrarea acestora către Cehia şi Slovacia pentru distribuţia către persoanele care ar fi folosit comprimatele în producţia de metamfetamină", a declarat un ofiţer BCCO.

Mai departe, drogurile ar fi fost distribuite în Germania şi Japonia. Metamfetamina produsă cu ingrediente din România este un drog puternic care dă dependenţă de la prima doză şi se consumă, mai ales, în cluburi de noapte. Anchetatorii vor să obţină informaţii despre întreg traseul de la şeful reţelei din România, fostul vicepreşedinte al asociaţiei producătorilor de medicamente, şi partenerul lui clandestin - un recidivist condamnat pentru spălare de bani. "Cei doi bănuiţi ar fi organizat producţia, depozitarea, transportul şi livrarea şi distribuirea de substanţe clasificate, precursori care creează dependenţă către 7 societăţi farmaceutice din Bulgaria, Lituania, Cehia şi Spania", a declarat un ofiţer BBCO. Anchete identice sunt acum şi în Polonia, Cehia şi Slovacia.

Bianca Iacob Like

Singurul lucru pe care ştiu bine să îl fac e meseria asta de jurnalist! Într-o lume destinată si dedicată oarecum bărbaților, am ajuns să fiu reporter în două războaie. De fapt, sunt mai multe, vreo 4.

Comentarii


Întrebarea zilei
Vă consideraţi dependent de telefonul mobil?
Observator » Justiţie » Decizie ciudată în scandalul drogurilor fabricate cu ingrediente din România: farmacistul acuzat că a ridicat un imperiu din stupefiante, eliberat din arest