Antena Meniu Search
x

Director din Ministerul Transporturilor, reţinut pentru că ar fi luat milioane de lei mită 

Procurorii Direcţiei Naţionale Anticorupţie - Serviciul Teritorial Constanţa anunţă, în cursul zilei de miercuri, reţinerea pentru 24 de ore a lui Daniel Manole, director în cadrul Ministerului Transporturilor.

de Redactia Observator

la 30.06.2021, 19:14

Un director din Ministerul Transporturilor ar fi primit o mită de două milioane de lei
Un director din Ministerul Transporturilor ar fi primit o mită de două milioane de lei - Profimedia
  • Directorul din Ministerul Transporturilor este prezentat magistraţilor cu propunere de arest preventiv.

Daniel Manole este acuzat de comiterea mai multor infracţiuni din postura de director al Agenției Române de Salvare a Vieții Omenești pe Mare (A.R.S.V.O.M.) din cadrul Ministerului Transporturilor. Manole este acuzat atât de luare de mită, cât şi de constituire a unui grup infracţional organizat şi abuz în serviciu.

Conform procurorilor Direcţiei Naţionale Anticorupţie, Daniel Manole este acuzat că ar fi încasat o mită de circa două milioane de lei pentru a aproba semnarea unui contract prin care statul român să achiziţioneze patru nave astfel încât bugetul de stat să fie prejudiciat în mod semnificativ.

Alături de Daniel Manole mai sunt implicaţi în dosar trei administratori ai unor societăţi comerciale, afacerişti care sunt acuzaţi de comiterea infracţiunilor de constituire a unui grup infracțional organizat, trafic de influență, cumpărare de influență și spălare a banilor.

Directorul din Ministerul Transporturilor, propus pentru arestare preventivă

Pe acelaşi subiect

Pentru acest dosar, procurorii DNA susţin următoarea situaţie: "În perioada septembrie-noiembrie 2020, inculpatul Manole Daniel, în calitatea menționată mai sus, împreună cu ceilalți inculpați ar fi constituit un grup infracțional care ar fi avut ca scop achiziția, cu fraudarea legislație primare în materie, de către instituția pe care o conducea primul inculpat a unui număr de patru nave (trei de salvare și una de depoluare) în valoare de aproximativ 85.000.000 lei (fără TVA).

Din cercetările efectuate până în prezent, a rezultat că în cele patru contracte încheiate sunt prevăzute clauze defavorabile achizitorului, în sensul că A.R.S.V.O.M. este obligată să plătească pentru cele patru nave mai mult de jumătate din valoarea lor, ca avans, restul banilor fiind plătiți la recepția finală.

De menționat este faptul că, societatea câștigătoare a licitației doar „ar fi mimat” construcția acelor nave, în realitate acestea fiind achiziționate la jumătate de preț de la o societate comercială din Estonia.

Pentru contribuția sa, inculpatul Manole Daniel ar fi fost recompensat cu un procent de aproximativ 3% (cca. 2.000.000 lei) din sumele plătite de A.R.S.V.O.M. către societatea care a livrat navele".

Daniel Manole şi doi dintre afaceriştii implicaţi în acest caz urmează să fie propuşi cu mandat de arestare preventivă pentru 30 de zile, în timp ce un al treilea afacerist implicat în acest caz urmează să fie propus pentru arest la domiciliu.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Aţi alocat un buget mai mare pentru Paşte în acest an faţă de 2023?

Observator » Justitie » Director din Ministerul Transporturilor, reţinut pentru că ar fi luat milioane de lei mită