Antena Meniu Search
x

Pensiile speciale ale magistraţilor rămân neatinse. CCR, așteptată să dea o decizie asupra sesizării ÎCCJ - surse

Pensiile speciale ale magistraţilor rămân neatinse. Cel puţin aşa scrie presa, chiar dacă judecătorii constituţionali vor da astăzi o decizie asupra sesizării depuse de Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, după ce Parlamentul a modificat legea pensiilor speciale.

de Redactia Observator

la 02.08.2023, 09:45

Pensiile speciale ale magistraţilor rămân neatinse. CCR, așteptată să dea o decizie pe asupra sesizării ÎCCJ - surse
Pensiile speciale ale magistraţilor rămân neatinse. CCR, așteptată să dea o decizie pe asupra sesizării ÎCCJ - surse - Observator

Se pare că, în raportul preliminar, prezentat în plenul Curţii Constituţionale, se propune admiterea tuturor motivelor de neconstituționalitate invocate de ICCJ pe fondul legii.

Este vorba despre prevederi precum creșterea vârstei de pensionare, cuantumul pensiei de serviciu, actualizarea acesteia, baza de calcul, precum și impozitarea. Astfel, acestea ar urma să fie declarate neconstituționale.

La finalul lunii iunie, Parlamentul a adoptat o serie de modificări privind pensiile magistraților, potrivit cărora procurorii și judecătorii se pot pensiona până în 2028 în aceleași condiții ca până acum, adică indiferent de vârstă, dacă au 25 de ani vechime, și beneficiind de o pensie în cuantum de 80% din indemnizația brută și sporurile din ultima lună de activitate.

De asemenea, s-a decis impozitarea cu 15% a pensiilor speciale mai mari de 4.000 de lei net.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Preferaţi ca pentru masa de Paşte să preparaţi cât mai multe produse în casă, pentru a evita E-urile?

Observator » Justitie » Pensiile speciale ale magistraţilor rămân neatinse. CCR, așteptată să dea o decizie asupra sesizării ÎCCJ - surse