Antena Meniu Search
x

Video Sporurile şi bonusurile bugetarilor ar putea să dispară. Angajații la stat, plătiți în funcție de performanța la locul de muncă

Modificări majore privind salariile din România. Fiecare angajat la stat va câştiga în funcţie de cât de performant e la locul de muncă, astfel că zecile de sporuri şi bonusuri ale bugetarilor ar putea să dispară. E anunţul făcut de noul ministru al Muncii, într-un interviu exclusiv oferit Observator. 

de Redactia Observator

la 22.07.2023, 20:24

Vezi și

Legea salarizării e gata. Proiectul a fost trimis către Banca Mondială şi îşi propune să reformeze tot sistemul bugetar. Veniturile angajaţilor de la stat vor fi compuse dintr-o componentă fixă şi una variabilă. Practic, fiecare va fi plătit în funcţie de cât de performant este.

Simona Bucura-Oprescu, ministrul Muncii: Pentru mine e foarte importantă performanţa în administraţia centrală şi locală. Să nu ma fim în situaţia în care să fie suficient că ai intrat în sistemul public şi datorită vechimii deja să ai şi o remuneraţie mai bună, sa fie foarte oimportant ca cei care lucrează în sistemul public să fie motivaţi printr-o remuneraţie corectă în acord cu munca pe care o prestează. 

Acum, la stat există peste 50 de tipuri de sporuri

Aida Chivu, specialist resurse umane: Va fi destul de greu. Un an credem că va dura numai realizarea unui astfel de sistem. Ar trebui cineva să realizeze criteriile de performanţă, obiectivele pentru fiecare post în parte. Ulterior să le discute şi să le implementeze cu angajaţii. Se doreşte o aliniere a unui management de performanţă de la stat cu cel de la privat.

Pe acelaşi subiect

Acum, la stat există peste 50 de tipuri de sporuri. De la cel pentru condiţii grele de muncă sau suprasolicitare neuropsihică, la spor pentru munca în ture, spor pentru gestionarea informaţiilor clasificate sau pentru păstrarea confidenţialităţii. Aşa că nu-i de mirare că bugetarii ajung să aibă salarii şi cu 50% mai mari decât angajaţii de la privat.

Adrian Mitroi, profesor de economie: Această denaturare şi piramida întoarsă e una din cele mai grave tare ale societăţii româneşti. N-ai voie să ai salarii atât de mari faţă de privat, n-ai voie să ai salarii diferite la aceeaşi responsabilitate. Să n-ai transparenţa salariilor, trebuie să ştii inslusiv bonusurile.

Aida Chivu, specialist resurse umane: Angajaţii să nu mai primească sumele cu care au fost obişnuiţi. Pentru că nu mai există doar criterii subiective. Sunt foarte mulţi angajaţi la stat care nu lucrează astăzi după oiective clar stabilite. Deci automat bonusurile lor vor fi cu totul altele.

13.500 de bugetari primesc peste 12.000 de lei lunar, arată datele oficiale

Noul proiect de lege mai prevede ca niciun salariu de bază de la stat să nu fie mai mare decât al președintelui. 13.500 de bugetari primesc peste 12.000 de lei lunar, arată datele oficiale.

Simona Bucura-Oprescu, ministrul Muncii: Categoric aici trebuie să facem o analiză atentă de aşa manieră încât să respectăm ierarhia şi să venim cu o lege a salarizării care să nu mai creeze aceste discrepanţe atât de mari. 

Pe masa ministrului se află şi noua lege a pensiilor.

Simona Bucura-Oprescu, ministrul Muncii: Am înfiinţat ieri un task force prin ordin de ministru care monitorizează tot ce ţine de partea de PNRR, ne dorim ca legea pensiilor să fie finalizată cât mai curând. În acest moment pot să vă spun clar că nicio banpensie nu va scădea.

Există trei variante ale proiectului care au fost trimise deja la banca mondială. Măsurile concrete ar putea fi anunţate în septembrie.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Preferaţi ca pentru masa de Paşte să preparaţi cât mai multe produse în casă, pentru a evita E-urile?

Observator » Stiri economice » Sporurile şi bonusurile bugetarilor ar putea să dispară. Angajații la stat, plătiți în funcție de performanța la locul de muncă