Antena Meniu Search
x

Mihai Chirica, pus sub control judiciar, are interdicţie de a-şi exercita funcţia de primar. Nu are voie să părăsească ţara

Primarul municipiului Iaşi, Mihai Chirica, a fost pus sub control judiciar de procurorii DNA pentru fals intelectual în formă continuată şi instigare la uzurparea funcţiei. Chirica şi fostul viceprimar Gabriel Harabagiu sunt suspectaţi că au semnat documente, cu încălcarea legii, legate de atestarea construirii şi extinderea unui bloc din Iaşi. Pe timpul controlului judiciar, Chirica nu poate desfăşura activitatea de primar.

de Redactia Observator

la 04.02.2022, 14:53

Mihai Chirica, pus sub control judiciar, are interdicţie de a-şi exercita funcţia de primar. Nu are voie să părăsească ţara - Hepta

Procurorii Direcţiei Naţionale Anticorupţie - Serviciul teritorial Iaşi au dispus punerea în mişcare a acţiunii penale şi luarea măsurii controlului judiciar pe o durată de 60 de zile, începând din 4 februarie, faţă de inculpatul Mihai Chirica, la data faptelor şi în prezent primar al municipiului Iaşi, pentru fals intelectual în formă continuată (două acte materiale) şi instigare la uzurparea funcţiei, anunţă DNA, vineri, într-un comunicat de presă.

În acelaşi dosar a fost dispusă şi efectuarea urmăririi penale faţă de suspectul Gabriel Vasile Harabagiu, la data faptelor viceprimar al municipiului Iaşi, pentru fals intelectual în formă continuată (două acte materiale) şi uzurparea funcţiei.

Mihai Chirica este acuzat de fals intelectual şi instigare la uzurparea funcţiei

Procurorii DNA afirmă că există date şi probe care indică faptul că Mihai Chirica şi Gabriel Harabagiu, în exercitarea funcţiilor, ar fi dispus/semnat documente, cu încălcarea legii, în procedura de atestare a construirii, respectiv a extinderii unui imobil din municipiul Iaşi.

Pe acelaşi subiect

"Concret, blocul ar fi fost construit şi intabulat ilegal, cu mai multe niveluri faţă de cele prevăzute în autorizaţie, iar suprafaţa imobilului este mai mare decât cea din autorizaţie fiind încălcat planul urbanistic zonal. Intabularea imobilului în cartea funciară s-ar fi efectuat cu sprijinul conducerii şi al unor funcţionari din cadrul autorităţii publice locale, în baza certificatului de atestare a edificării/extinderii construcţiei, datat 10.10.2018, emis de Municipiul Iaşi. Cu privire la certificatul respectiv, din materialul probator administrat în cauză ar fi rezultat existenţa, pe parcursul derulării procedurilor de atestare a construcţiei, a 3 (trei) variante diferite din punct de vedere al conţinutului sau al persoanelor care au semnat certificatul, toate variantele având acelaşi număr de înregistrare şi aceeaşi dată", arată sursa citată.

Emiterea certificatului a creat, pentru societatea beneficiară, posibilitatea de a înscrie dreptul de proprietate asupra imobilului în cartea funciară şi de a proceda la vânzarea apartamentelor din imobil.

Mihai Chirica are interdicţie de a-şi exercita funcţia de primar

Pe timpul cât se află sub control judiciar, Chirica trebuie să respecte o serie de obligaţii, între care să nu iasă din ţară fără încuviinţarea prealabilă a procurorului, să nu comunice direct sau indirect, pe nicio cale, cu persoanele menţionate în ordonanţa de dispunere a controlului judiciar, să nu desfăşoare activitatea în exercitarea căreia ar fi săvârşit fapta.

Potrivit sursei citate, inculpatului i s-a atras atenţia că, în caz de încălcare cu rea-credinţă a obligaţiilor care îi revin, măsura controlului judiciar se poate înlocui cu măsura arestului la domiciliu sau măsura arestării preventive.

De asemenea, inculpatului Chirica Mihai şi suspectului Harabagiu Gabriel Vasile li s-a adus la cunoştinţă calitatea procesuală.

DNA precizează că în acest dosar se fac cercetări şi faţă de alte persoane.

În 26 ianuarie, o echipă de procurori din cadrul DNA Iaşi s-a aflat în sediul Primăriei ieşene pentru a ridica mai multe documente, într-o anchetă privind săvârşirea unor fapte de corupţie. Surse din cadrul municipalităţii afirmau că ar fi vorba despre afaceri imobiliare derulate de Primăria Iaşi. Edilul Mihai Chirica declara atunci că procurorii DNA au venit la Primărie pentru a ridica documente emise începând cu 2012 de mai multe servicii ale municipalităţii.

Mihai Chirica a anunțat că s-a autosuspendat din funcția de primar

Primarul Iașului, Mihai Chirica, nu își va exercita atribuțiile pentru o perioadă de 60 de zile ca urmare a unei măsuri de control judiciar decise de procurorii DNA, dar va contestat, vineri, această măsură la judecătorul de drepturi și libertăți.

Primarul Mihai Chirica a anunțat că, începând de vineri, nu își va exercita atribuțiile pentru o perioadă de 60 de zile ca urmare a unei măsuri de control judiciar decise de procurorii DNA într-o speță care privește eliberarea unor documente semnate de mai mulți angajați ai Primăriei și al căror conținut se presupune că ar fi fals.

Primarul Mihai Chirica a mai spus că va contesta chiar vineri această măsură la judecătorul de drepturi și libertăți.

Până la reluarea atribuțiilor, acestea vor fi exercitate de către viceprimarul Daniel Juravle.

„În funcție de decizia instanței, voi decide ce voi face în continuare. Cert este că voi apela la toate argumentele și la toate prevederile legale pentru a-mi dovedi nevinovăția în această speță și în toate celelalte cazuri în care mi-au fost aduse acuzații. Nu voi abdica de la principiile pe care le am promovat, nu voi înceta să cred în valorile democrației și statului de drept, nu voi renunța să îmi fac datoria de cetățean ales al ieșenilor!”, a declarat primarul Mihai Chirica.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Vi s-a întâmplat să vă plătiţi vacanţa şi să fie anulată în ultima clipă?

Observator » Justitie » Mihai Chirica, pus sub control judiciar, are interdicţie de a-şi exercita funcţia de primar. Nu are voie să părăsească ţara