Antena Meniu Search
x

Miron Cozma, care i-a adus pe mineri la Bucureşti: "Nu a existat Mineriadă, bă! Voi i-aţi omorât pe ăştia". VIDEO

"Luceafărul huilei" Miron Cozma a fost negru de furie astăzi la Parchetul General. Fostul lider din Valea Jiului a fost audiat de procurorii militari în Dosarul Mineriadei din 1990, iar la ieşire a răbufnit în faţa jurnaliştilor. 

de Denisa Dicu

la 20.05.2024 , 14:06

Miron Cozma, fost lider al minerilor din Valea Jiului, s-a prezentat luni dimineaţa la Parchetul General pentru a fi audiat în dosarul Mineriadei din iunie 1990, în care este acuzat de săvârşirea de infracţiuni contra umanităţii. "Nu a existat Mineriadă, bă! Nu a existat! Voi i-aţi omorât pe ăştia în Bucureşti", a răbufnit Miron Cozma la ieşire. 

Fostul lider din Valea Jiului este acuzat că a adus minerii la București în 1990

Au trecut 34 de ani de la Mineriadă şi unul dintre personajele cheie neagă vehement evenimentul. Procurorii vorbesc despre moartea a 4 oameni şi rănirea a altor 1300. 

Vezi și

Miron Cozma este acuzat de procurori că i-a adunat pe mineri în Piaţa Universităţii în iunie 1990. Cozma a ajuns la audieri la 9 dimineaţa şi a stat 3 ore în faţa anchetatorilor. La ieşire a fost întâmpinat de membrii asociaţiei victimelor mineriadei cu care a avut un schimb de replici acide, a transmis reporterul Denisa Dicu. 

Pe acelaşi subiect

Ulterior a susţinut în faţa presei că nu se simte vinovat şi că nu are pe conştiiţă victimele mineriadei. De asemenea, l-a acuzat pe fostul preşedinte Ion Iliescu de faptul că i-a înscenat totul. El susţine că nu i-a adus sau chemat pe mineri la Bucureşti în Piaţa Universităţii şi că a fost pus sub acuzare în urma unei înscenări. 

Dosarul Mineriadei, reluat de la zero

La 34 de ani de la evenimentele tragice din iunie 1990, dosarul Mineriadei a fost reluat de la zero. Foști lideri politici, printre care Petre Roman, Gelu Voican Voiculescu şi fostul director SRI Virgil Măgureanu au fost puși din nou sub acuzare. În total, 13 persoane sunt acuzate de procurori de infracțiuni contra umanității, fapte ce pot fi pedepsite chiar cu închisoare pe viață. 

În iunie 1990, în Piaţa Universităţii din Capitală s-au strâns manifestanţi paşnici, care cereau adoptarea articolului 8 din Proclamaţia de la Timişoara şi manifestau opinii politice contradictorii cu cele care formau majoritatea politică în acel moment.

S-a decis evacuarea pieţei într-un atac violent, iar ordinul a fost dat chiar de către Ion Iliescu, folosind forţe nu doar ale MAI, ci şi ale MApN şi SRI, dar şi 10.000 de mineri împreună cu angajaţi ai uzinelor. Atacul s-a încheiat cu moartea prin împuşcare a patru oameni şi rănirea altor 1300 de persoane. 

Ți-a plăcut acest articol?

Like | 2 voturi
Întrebarea zilei
Credeţi că sunt pregătite autorităţile să facă faţă codului roșu de caniculă?
Observator » Justitie » Miron Cozma, care i-a adus pe mineri la Bucureşti: "Nu a existat Mineriadă, bă! Voi i-aţi omorât pe ăştia". VIDEO