Antena Meniu Search
x

Video Filmul evenimentelor din iunie 1990, pentru care Ion Iliescu este acuzat de infracţiuni împotriva umanităţii. Patru persoane şi-au pierdut viaţa

Ion Iliescu este învinuit, din nou, în Dosarul Mineriadei. Acuzaţia - crime împotriva umanităţii - pentru că ar fi ordonat în iunie 1990 reprimarea manifestanţilor din Piaţa Universităţii. Anchetatorii i-au transmis acasă că este pus sub acuzare, având în vedere că fostul preşedinte are 94 de ani şi nu se mai poate deplasa. Fostul premier Petre Roman, fostul vicepremier, Gelu Voican Voiculescu dar şi fostul şef al SRI, Virgil Măgureanu sunt cercetaţi în acelaşi dosar. 

Sonia Simionov
de Sonia Simionov

la 26.04.2024, 20:01

Vezi și

Patru persoane au murit, trei au fost rănite prin împuşcare şi alte 1000 au fost călcate în picioare sau arestate. La violenţele din iunie 1990 ar fi participat poliţişti, militari, ofiţeri de informaţii dar şi muncitori, mai ales mineri. Ordinul de a înăbuşi protestele antiguvernamentale care izbucniseră la Bucureşti ar fi fost luate de la cel mai înalt nivel. Ion Iliescu este acuzat de crime împotriva umanităţii. Azi, la aproape 34 de ani de la Mineriadă, fostul preşedinte a fost vizitat acasă, la vila din cartierul Primăverii, de procurori. Anchetatorii au intrat prin grădina cu fazani, au stat doar 18 minute şi nu au făcut declaraţii.  

Manifestaţiile-maraton împotriva primului guvern de după Revoluţie au început în 22 aprilie 1990

Protestatarii cereau printre altele, ruperea de regimul comunist şi promovarea unor persoane care nu aveau un trecut de activist de partid.

Totul a culminat în 13 iunie, când forţele de ordine intervin în Piaţa Universităţii. Se fac arestări printre protestatari şi se trag focuri de armă soldate cu victime. În următoarlele 2 zile, 15 mii de minerii din Valea Jiului, conduşi de Miron Cozma, sunt aduşi la Bucureşti. Sunt primiţi de Ion Iliescu de la balconul Guvernului, iar mesajul este clar. 

Pe acelaşi subiect

Ion Iliescu, fost preşedinte al României: Delegaţia de mineri, în frunte cu domnul Miron Cozma, se va deplasa spre Piaţa Universităţii, pe care vrem să o reocupaţi dumneavostră. 

Ortacii au devastat sediile partidelor din opoziţie şi au lovit la întâmplare bărbaţi şi femei.

Ion Iliescu, fost preşedinte al României: Avem de a face cu o încercare de rebeliune de tip legionar!

Fostul preşedinte rosteşte atunci şi celebra frază care a intrat în istorie. 

Ion Iliescu, fost preşedinte al României: Vă mulţumesc încă o dată tuturor pentru ceea ce aţi demonstrat în aceste zile!

Victimele evenimentelor sângeroase din 1990 şi-au pierdut speranţa că îi vor mai vedea în boxa acuzaţiile pe vinovaţi. 

Radu Viorel, presedintele asociatiei 13-15 iunie 1990: Am fost luaţi de pe stradă, bătuţi, unii arestaţi. La 34 de ani nu mai avem încredere într-o justiţie care, în toată această perioadă, s-a ocupat să protejeze torţionarii, nu să apere victimele.

Dosarul "Mineriada" a fost închis și redeschis de mai multe ori

În 2017, Ion Iliescu a fost trimis în judecată tot pentru crime contra umanităţii. În acelaşi an este şi ultima ieşire publică a fostului preşedinte. A ajuns la Parchet pentru audieri în dosarul Revoluţiei.

Trei ani mai târziu, Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie decide că ancheta trebuie refăcută. Luna trecută, când a împlinit 94 de ani, fostul preşedinte care nu a mai participat la evenimentele de 1 decembrie şi nici nu a mai mers să voteze, a acordat un interviu în care vorbea la modul general despre deciziile luate în primii ani ai mandatelor. 

Ion Iliescu, fost preşedinte al României: Cred că loialitatea mea pentru România a fost o formă de avangardă. Una care astăzi e cu greu posibilă. Sunt și alte timpuri. 

Joi, fostul premier Petre Roman, fostul vicepremier Gelu-Voican Voiculescu, fostul director al SRI Virgil Măgureanu şi Adrian Sârbu au fost chemaţi pe rând la sediul Parchetului General, pentru a li se aduce la cunoştinţă acuzaţiile.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Credeţi că lucraţi sub calificarea dumneavoastră la locul de muncă?

Observator » Evenimente » Filmul evenimentelor din iunie 1990, pentru care Ion Iliescu este acuzat de infracţiuni împotriva umanităţii. Patru persoane şi-au pierdut viaţa