Antena Meniu Search
x

Video O măsură aşteptată de 20 de ani se aplică în sfârşit în România: agresorii vor fi monitorizaţi de Poliţie cu brăţări electronice

O măsură aşteptată de aproape 20 de ani de victimele violenţei domestice se aplică în sfârşit şi în România. Poliţia începe să monitorizeze agresorii cu brăţări electronice de monitorizare. Oamenii legii au 15.000 de dispozitive pe care le vor folosi doar în Bucureşti şi alte 3 judeţe, în condiţiile în care au fost emise peste 7.000 de ordine de protecție în toată ţara, de la începutul anului. Brăţările de monitorizare vor ajunge în toată România abia peste trei ani.

Bogdan Dinu
de Bogdan Dinu

la 04.10.2022, 14:38

Vezi și

Brăţările electronice pentru agresorii sub control judiciar, în arest la domiciliu sau vizați de ordine de protecţie sunt obligatorii în București, Iași, Mureș și Vrancea. Agresorul va purta brăţara la gleznă. Victima, care are un ordin de protecţie, va avea şi ea un dispozitiv. Fiecare victimă va primi un astfel de telefon mobil. În cazul în care brățara se apropie la mai puţin de 30 de metri de dispozitiv, o alertă va fi trimisă atât către victimă, cât şi către dispeceratul poliției.

Pentru sistemul informatic şi cele 15.000 de kituri de monitorizare cumpărate, poliţia a plătit aproape 166 de milioane de lei

"Monitorizarea se va realiza automat, fără intervenție umană, sistematic și exclusiv pe teritoriul României", a declarat Georgian Drăgan, IGPR. Legea care prevede monitorizarea agresorului cu un sistem electronic există de 19 ani. Abia acum au ajuns, însă, în România brăţările. Între timp, femei din toată ţara au plătit cu sânge lentoarea autorităţilor. Dana avea deja şase ordine de protecţie împotriva fostului iubit care o zdrobea în bătaie. Cu toate acestea, a fost aproape ucisă de el.

"S-a întâmplat în 2016. Aveam oameni care erau pe lângă mine şi mă supravegheau non-stop şi ar fi foat foarte important pentru mine să am o aşa brăţară care să mă ajute să îl depistez la timp. Nu o să uit niciodată ceea ce mi s-a întâmplat", a declarat una dintre victimile violenţei domestice. Trei din 10 ordine de protecţie sunt încălcate de agresori. Au fost cazuri în care femeile au murit cu ordinul de protecţie în mână. Iar în 2017, România a fost amendată de CEDO pentru că autoritățile nu au tras la răspundere un bărbat care și-a atacat soția de opt ori. Ideea unor brăţări electronice pentru supraveghere se vehiculează de 10 ani. Criteriile după care au fost selectate judeţele unde se aplică sunt năucitoare.

"Vrancea are toate formele de relief, Mureş a fost ales pentru că în judeţul Mureş funcţionează un dispecerat în sistem integrat cu toate celelate structuri ale MAI. Iar Iaşi a fost ales pentru că în acest proiect aveam nevoie de un judeţ de graniţă, iar Capitala are cea mai intensă situaţie operativă în România", a declarat Georgian Drăgan, IGPR. Ca să aplice monitorizarea agresorilor în toată ţara şi să ajungă la timp la cei care încalcă ordinele de restricţie, poliţia ar trebui să angajeze sute de ofiţeri şi agenţi noi. Pentru sistemul informatic şi cele 15.000 de kituri de monitorizare cumpărate, poliţia a plătit aproape 166 de milioane de lei.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Vă tentează să mergeţi în vacanţă cu rulota în loc să vă cazaţi la hotel?

Observator » Justitie » O măsură aşteptată de 20 de ani se aplică în sfârşit în România: agresorii vor fi monitorizaţi de Poliţie cu brăţări electronice