Antena Meniu Search
x

Video Reforma "specialilor", un "simulacru". Pensiile sunt tăiate cu numai 15%, privilegiile dispar din 2043, iar cei mai mulţi rămân excepţii de la lege

Fără speciali, însă doar peste 5 ani! Parlamentul a votat, în sfârşit, reforma pensiilor speciale. Doar că privilegiile nu dispar imediat. Iar indemnizaţiile vor fi tăiate doar cu 15%, şi nu cu 30 de procente, cât era iniţial. În plus, cei mai mulţi "speciali" vor putea să-şi păstreze şi pensia, şi salariul

Florentina Lazăr
de Florentina Lazăr

la 28.06.2023, 19:55

Vezi și

Eliminarea pensiilor speciale a fost votată pe repede-înainte în Parlament. Indemnizaţiile mai mari de 4.000 de lei net ale magistraţilor, militarilor şi poliţiştilor vor fi tăiate cu 15%, deşi iniţial era un procent dublu. 

Când dispar pensiile speciale

"Avem aici paharul pe care scrie 1.125 de lei. Este paharul cu bănuţi pe care-l primesc peste 1 milion de români în ţara noastră. Mai avem însă paharul mare, al domnului Valer Dorneanu. Dumnealui are 41.000 de lei pensie specială în plată. După această falsă reformă a pensiilor va primi 37.800. L-aţi rupt, le-aţi dat la temelie", spune Ştefan Pălărie, senator USR.

O altă prevedere criticată de opoziţie a fost legată de creşterea vârstei de pensionare. Magistraţii vor ieşi la pensie la 60 de ani, în loc de 45, însă etapizat, până în 2035. În plus, procurorii şi judecătorii primesc o perioadă de graţie. Aceştia vor putea pleca mai repede din câmpul muncii în aceleași condiții de acum și în următorii 5 ani, dacă au 25 de ani de vechime. Pentru celelalte categorii, poliţişti, militari sau aviatori, vârsta de pensionare va fi de 65 de ani. 

Pe acelaşi subiect

"Nu se va mai lua în calcul ultima lună a venitului angajatului, magistratului, poliţistului, ci pe întreaga activitate", spune Alfred Simonis, deputat PSD.

Cumularea pensiei cu salariul

S-a modificat și legea care prevede interzicerea cumulării pensiei cu salariul. PSD și PNL au introdus mai multe excepții de la regulă. "Membrii BNR, ASF, ANCOM, Academia Română, Consiliul Concurenței, dar și parlamentarii, medicii și profesorii vor putea primi în continuare și salariul, și pensia. Spre exemplu, Mugur Isărescu câștigă lunar peste 100.000 de lei. 80.000 lei primește pentru funcția de guvernator BNR. La asta se adaugă o pensie de aproape 19.000 de lei, dar și o indemnizație de membru al Academiei Române de peste 2.500 lei", transmite Florentina Lazăr, reporter Observator.  

Printre cei care beneficiază de prevederile noii legi este şi fostul premier liberal. "Nu sunt cel mai îndeptăţit să-i iau apărarea preşedintelui Senatului. Totuşi, Nicolae Ciucă a fost şeful Armatei României. Dacă vrem să decapităm astăzi BNR şi toate instituţiile din subordinea Parlamentului pentru că aşa avem noi chef, greşim fundamental", declară Marcel Ciolacu, premierul Românei . 

Cheltuielile cu pensiile care nu sunt bazate pe contributivitate reprezintă aproape 1% din PIB, adică peste 12 miliarde de lei. Economiile care vor fi făcute la buget sunt ținute, deocamdată, la secret. Tot azi, președintele Klaus Iohannis a promulgat legea prin care sunt eliminate pensiile speciale ale parlamentarilor, votată acum două zile. 

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Ce alegeți de 1 Mai, grătar la pădure sau grătar la terasă?

Observator » Stiri politice » Reforma "specialilor", un "simulacru". Pensiile sunt tăiate cu numai 15%, privilegiile dispar din 2043, iar cei mai mulţi rămân excepţii de la lege