Antena Meniu Search
x

Video Ion Rădoi, plasat sub control judiciar. Sindicaliștii de la metrou au făcut scut în jurul lui la DNA și i-au îmbrâncit pe jurnaliști

La metrou miercuri s-a mers cu duba. Procurorii au coborât în subteran pentru a vedea cum s-au încheiat contractele pentru chioşcurile din staţii. Au fost percheziţii la sediul Sindicatului Liber din Metrou, la două primării de sector, dar şi la vilele şefului de sindicat Ioan Rădoi din Bucureşti şi Sinaia.

Mădălina Chiţac
de Mădălina Chiţac

la 14.07.2021, 23:45

Vezi și
  • Procurorii Direcţiei Naţionale Anticorupţie au percheziţionat inclusiv casa liderului sindical Ion Rădoi.

UPDATE 23:30 Ion Rădoi a plecat miercuri seară de la DNA, fiind eliberat sub control judiciar. Sindicaliștii de la metrou au venit să își apere șeful și au făcut scut în jurul lui la ieșirea din sediul Direcției Naționale Anticorupție, îmbrâncindu-se cu jurnaliștii.

Cum a ajuns Ion Rădoi în atenția DNA

Cătălin Drulă, ministrul Transporturilor: Rădoi, s-a terminat! Ce ai făcut zeci de ani nu mai merge! 

Ameninţările din primăvara acestui an ale ministrului Transporturilor prind contur. Ion Rădoi, cel mai puternic lider sindical din România, omul care a rezistat în faţa a 20 de miniştri de la Transporturi, pare să se fi împiedicat acum de Cătălin Drulă şi este acum prins între coperţile unui dosar penal. DNA suspectează că unele înţelegeri pe care acesta le-a făcut de-a lungul timpului pentru chioşcurile din subteran sunt de fapt ilegalităţi. Şi au vrut să se convingă. I-au percheziţionat casa din Bucureşti şi vila din Sinaia. 

Pe acelaşi subiect

Casele liderului sindical nu sunt singurele locuri vizitate de procurori. Dimineaţă, la metrou, la Piaţa Unirii, erau mai mulţi mascaţi decât călători. 

Anchetatorii au percheziţionat şi sediul Sindicatului Liber de la Metrou, care se află la Piaţa Unirii. Au ridicat de aici mai multe documente cu care speră să îşi întărească acuzaţiile. În total, au fost 16 percheziţii, iar două dintre ele la primăriile din Sectoarele 3 şi 5, singurele care nu s-au implicat în demolarea chişcurilor. 

Robert Negoiţă, primar Sector 3: Au cerut nişte documente referitoare la corespondenţa cu Ministerul Transporturilor prin care s-au solicitat dispoziţiile de demolare. Noi le-am pus la dispoziţie documentele interne. Aceste dispoziţii pot foarte bine să fie emise de Ministerul Transporturilor, pentru că dânşii sunt cei care gestionează. Noi nu avem în administrare spaţiile de la Metrorex. 

Ion Rădoi, lider de sindicat cu un salariu mai mare decât al preşedintelui Klaus Iohannis

Cătălin Drulă vede însă altfel situaţia. În urmă cu o lună, a declarat public că a cerut ajutorul Primăriilor pentru demolarea chioşcurilor de la metrou tocmai pentru că sunt singurele entităţi care pot emite dispoziţii de demolare. Sectoarele 1,2,4 şi 6 s-au conformat. 

La DNA a ajuns ca martor şi secretarul general al Asociaţiei Comercianţilor de la Metrou, care are două spaţii comerciale închiriate de la firma controlată de sindicat. 

Victor Muşatu, secretar general Asociaţia Comercianţilor de la Metrou: Noi nu am plătit către sindicat, am plătit către SINDOMED. Eu plăteam 2.600 lei fără TVA pe 16 metri. Când ai un spaţiu comercial, societatea comercială trebuie să aibă autorizaţie de funcţionare pe care o dă Primăria. Autorizaţia de funcţionare presupune printre alte acte şi autorizaţia de construire. Până anul trecut nu ne-a cerut niciodată autorizaţia de construire, dar în schimb ne-au dat autorizaţie de funcţionare. 

Războiul dintre Cătălin Drulă şi Ion Rădoi a început imediat după ce ministrul a declarat că Metrorex este o organizaţie mafiotă la dispoziţia lui Ion Rădoi, că salariile celor mai mulţi angajaţi nu se justifică, unele sporuri fiind încasate ilegal. Apoi a anunţat că vrea să demoleze chioşcurile din subteran. În replică, sindicaliştii au blocat metroul o zi şi au paralizat Capitala. Mişcarea lor a fost reclamată procurorilor pentru că a provocat o pagubă de trei milioane de lei companiei Metrorex. Ion Rădoi a lipsit, însă toată lumea crede că el s-a aflat în spatele protestului.

El conduce Sindicatul Liber de la Metrou de mai bine de 15 ani cu un salariu mai mare decât al preşedintelui Klaus Iohannis, iar din firma care gestiona spaţiile comerciale, deţinută de sindicat, a scos profit de peste şase milioane de lei numai în 2019.

Percheziţiile procurorilor de la Direcţia Naţională Anticorupţie ar viza presupuse infracţiuni de corupţie comise în perioada 2018-2021.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

V-a trezit suspiciuni culoarea puilor din magazine?

Observator » Justitie » Ion Rădoi, plasat sub control judiciar. Sindicaliștii de la metrou au făcut scut în jurul lui la DNA și i-au îmbrâncit pe jurnaliști