Antena Meniu Search
x

Video Planul lui Darius Vâlcov în Italia, "raiul fugarilor". Înainte de a se preda, şi-a aranjat totul pentru ca o extrădare să aibă şanse mici

Fostul ministru de Finanţe Darius Vâlcov lungeşte lista condamnaţilor români care îşi croiesc libertatea în Italia. Pedepsit cu şase ani de închisoare în Dosarul Tablourilor  - cumpărate cu bani din mită - s-a predat aseară în apropiere de Napoli. Aşteaptă acum să afle dacă va fi extrădat. Şansele sunt mici, statistic vorbind. În aşteptarea deciziei, el ar putea primi o măsură blândă - arest la domiciliu sau control judiciar. 

Bogdan Dinu
de Bogdan Dinu

la 24.05.2023, 20:54

Vezi și

Autorităţile române au aflat din presa italiană că Darius Vâlcov s-a predat, nu de la Ministerul Justiţiei de la Roma, aşa cum ar fi trebuit conform acordurilor europene. De altfel, autorităţile judiciare din Italia nu au notificat Bucureştiul nici până acum în legătură cu situaţia fostului ministru şi primar al Slatinei.

Bogdan Dinu, reporter Observator: "Darius Vâlcov este în custodia carabinierilor din provincia Napoli, acolo unde s-a predat, şi aşteaptă ca justiţia italiană să decidă dacă pune sau nu în aplicare mandatul internaţiponal emis pe numele lui."

Ce şanse are Vâlcov să fie extrădat în România?

Nici avocatul român pe care Vâlcov l-a angajat nu ar fi vorbit cu acesta. Pentru că s-a predat în Italia, extradarea lui va fi judecată de magistraţii din Napoli. Agenţii din penitenciarele româneşti nu cred, însă, că vor ajunge să îl păzească pe Darius Vâlcov într-un penitenciar de la noi.  

Pe acelaşi subiect

Cosmin Dorobanțu, presedinte Federatia Sindicatelor din Administratia Nationala a Penitenciarelor: "Din experiența noastră, nu este nici primul infractor dovedit de instanță care a fugit peste hotare, în special Italia, și nu a venit în țară să își ispășească pedeapsa. Există un precedent ca Italia să nu extrădeze din cauza condițiilor din penitenciare."

Cel mai probabil, Darus Vâlcov și-a deschis o firmă în Italia înainte să fie condamnat în România. Ar putea folosi afacerile din peninsulă ca argument să nu fie extrădat. 

Bogdan Dinu, reporter Observator: "Fostul ministru de Finanţe a fost dat în urmărire în urmă cu 3 săptămâni, la scurt timp după ce Instaţa Supremă l-a condamnat la 6 ani de închisoare pentru corupţie."

Darius Vâlcov a fost trimis în judecată în anul 2015, când procurorii au găsit în casa lui o adevărată comoară. 172 de tablouri, multe semnate de Nicolae Grigorescu, Nicolae Tonitza şi Corneliu Baba. În plus, aproape un milion şi jumătate de lei, 90.000 de euro şi lingouri de aur. Anchetatorii spun că toată această avere a fost cumpărată cu bani negri - şpăgi de la oameni de afaceri pe care Darius Vâlcov îi ajuta să obţină contracte cu statul. 

Fostul ministru Vâlcov este ultimul dintr-o lungă listă de condamnaţi români care s-au refugiat în Italia. Alina Bica, fosta șefă DIICOT, condamnată la 4 ani de închisoare, a fost văzută recent în provincia Bari. Dacă în România îi urmărea pe mafioți, acum vinde pizza în peninsulă. Tot acolo este și Dragoș Săvulescu, fost acționar la Dinamo, pe care Curtea de Apel Napoli l-a scăpat de penitenciar nu demult. De curând, magistraţii italieni au refuzat extrădarea fostului preşedinte al consiliului judeţean Neamţ Ionel Arsene. Condamnat pentru corupţie, a plecat din România înaintea sentinţei şi s-a predat autorităţilor din Italia la sfârşitul lui martie. 

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Vă tentează să mergeţi în vacanţă cu rulota în loc să vă cazaţi la hotel?

Observator » Justitie » Planul lui Darius Vâlcov în Italia, "raiul fugarilor". Înainte de a se preda, şi-a aranjat totul pentru ca o extrădare să aibă şanse mici