Antena Meniu Search
x

Video Infractori în România, oameni de afaceri în Italia. Până i-a condamnat justiţia, Darius Vâlcov şi Ionel Arsene şi-au pregătit un viitor de lux în Peninsulă

Darius Vâlcov, fost ministru de Finanţe în Guvernul Ponta, este urmărit internaţional. Condamnat la 6 ani de închisoare cu executare pentru spălare de bani şi trafic de influenţă, Vâlcov s-ar afla în Italia, destinaţia preferată a fugarilor certaţi cu legea. Fostul ministru de Finanţe şi-ar fi deschis o afacere la Milano. Ar fi primit peste un milion şi jumătate de euro pentru atribuirea unor contracte, iar banii, primiţi cash, în pungi de plastic, i-ar fi investit în opere de artă şi lingouri de aur, ascunse în pereţii locuinţei dar şi în cimitir. 

de Redactia Observator

la 04.05.2023, 15:38

Vezi și

Alexandro Maria Tirelli, preşedintele camerei de drept penal european şi internaţional, explică pentru Observator de ce preferă infractorii să fugă în Italia: aici exista o posibilitate foarte mare de a transforma pedepsele cu închisoarea în pedepse fără privare de libertate. Practic, dacă ești condamnat la o pedeapsa până la 4 ani, nu ai alte procese, alte condamnări, statul italian încearcă sa se transforme intr-un sistem de reabilitare.

Șase ani de închisoare cu executare. Este decizia magistraţilor care spun că Darius Vâlcov este vinovat pentru spălare de bani şi trafic de influenţă. Potrivit rechizitoriului DNA, Vâlcov a primit 20% din valoarea contractelor având ca obiect reabilitarea şi extinderea reţelelor de apă şi canalizare în mai multe oraşe din Olt, încasând peste 1.500.000 de euro, în perioada 2011-2013. Banii i-ar fi primit cash prin intermediari, în pungi de plastic, şi i-ar fi investit în opere de artă. Ori în lingouri de aur zidite în pereţii locuinţei. Anchetatorii au descoperit că Vâlcov avea peste 120 de tablouri, unele semnate de Tonitza, Grigorescu sau Stefan Luchian. 

Italia, paradisul românilor condamnați la închisoare

Darius Vâlcov a fost pe rând primar, ministru şi consilier al premierului Viorica Dăncilă. Acum ar fi plecat în Italia, ţară care a devenit deja locul preferat al fugarilor români condamnaţi. 

"În Italia se află acum în libertate și alți fugari căutați de Poliția Română. Printre ei: fosta șefă a DIICOT Alina Bica, Dragoș Săvulescu, om de afaceri, condamnat în 2019 la 5 ani închisoare în dosarul plajelor retrocedate de la Constanța, Mario Iorgulescu, fiul preşedintelui Ligii Profesioniste de Fotbal, condamnat la 15 ani și opt luni de închisoare cu executare pentru omor şi fostul preşedinte al Consiliului Judeţean Neamţ, Ionel Arsene, condamnat, la rândul lui definitiv pentru trafic de influenţă", transmite Cornelia Crîşmaru, corespondent Observator în Italia.

Fostul ministru a mai avut un dosar de corupţie, în care primise pe fond o condamnare tot de 6 ani de închisoare. A fost acuzat că a primit peste 2 milioane de lei de la un om de afaceri, adică 10% din valoarea contractul pentru reabilitarea centrului istoric al municipiului Slatina. Luna trecută, însă, faptele s-au prescris.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Vă tentează să mergeţi în vacanţă cu rulota în loc să vă cazaţi la hotel?

Observator » Evenimente » Infractori în România, oameni de afaceri în Italia. Până i-a condamnat justiţia, Darius Vâlcov şi Ionel Arsene şi-au pregătit un viitor de lux în Peninsulă