Antena Meniu Search
x

Procesul Pfizer vs. România început cu o amânare. Marţi a fost discutat calendarul procedural

Procesul Pfizer versus România, care poate costa statul 500 de milioane de euro, a început ieri cu o amânare, la Tribunalul de la Bruxelles. Avocaţii noştri au cerut mai mult timp ca să îşi pregătească strategia. Compania farma a dat statul în judecată pentru că a refuzat să mai cumpere 28 de milioane de doze de vaccin anti-COVID, comandate în timpul pandemiei. Nu mai avem ce face cu ele, explică autorităţile.   

de Redactia Observator

la 21.02.2024, 09:13

Vezi și

La termenul de ieri a fost discutat calendarul procedural, iar de acum procesul intră în linie dreaptă.

Avocat: Suntem aici ca să reprezentăm România la cel mai înalt nivel. Facem strategia pentru România.

Reporter: S-a intrat deja pe procedură după acest termen, da?

Avocat: Da, asta o să fie publică pe portalul instanţei. S-au stabilit mai multe aspecte.

Pe acelaşi subiect

Pfizer a reclamat că România a refuzat aproape 30 de milioane de vaccinuri anti-COVID, în valoare de trei miliarde de lei, tranşa din contract aferentă periodei 2022 - 2023.

Marcel Ciolacu, premier România: Avem avocaţi, dacă dumneavoastră vreţi să vorbim strategia statului român la televizor. 

Reporter: S-a cerut amânarea ca să se pregătească apărarea.

Marcel Ciolacu, premier România: Înseamnă că aşa au decis avocaţii.

Echipa de avocaţi aleasă de ministerul de finanţe va lucra cu cea care reprezintă şi Polonia în acelaşi litgiu cu Pfizer.

Pfizer cere 1 miliard de euro de la Polonia

Polonia şi Ungaria sunt chemate şi ele în faţa tribunalului de la Bruxelles. Compania farma cere de 60 de milioane de euro de la Ungaria pentru trei milioane de doze de vaccin refuzat, iar de la Polonia vrea peste un miliard de euro. În România, achiziţia de ser anti-COVID este anchetată de procurorii DNA. Miniştrii sănătăţii din perioada pandemiei ar fi cumpărat prea multe vaccinuri, spun procurorii, şi ar fi cheltuit inutil mai mult de un miliard de euro.

Statul a comandat 80 de milioane de doze de vaccin de la cele trei companii producătoare. În ţară, au ajuns 35 de milioane de doze pentru care am plătit 2,5 miliarde de lei. Cele mai multe, potrivit contractului, au fost de la Pfizer. Doar că un număr enorm de doze nu au fost folosite: peste 3 milioane au fost vândute, alte 2 milioane au fost donate şi 7 milioane de vaccinuri au fost distruse pentru că au expirat.

Cel puţin 215 milioane de doze de vaccinuri împotriva COVID-19, cumpărate de ţările Uniunii în perioada de vârf a pandemiei ar fi fost aruncate, conform unei analize Politico. Risipa a fost estimată la patru miliarde de euro.

Un alt studiu arată că vaccinurile de la companii precum Pfizer, Moderna și AstraZeneca au fost legate de apariții rare de afecțiuni ale inimii, creierului și sângelui.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Mici cu E.coli şi zgârciuri în loc de carne, printre produsele comercializate în magazine. Aţi avut parte de experienţe neplăcute?

Observator » Justitie » Procesul Pfizer vs. România început cu o amânare. Marţi a fost discutat calendarul procedural