Antena Meniu Search
x

A început procesul Pfizer versus România. Statul riscă să plătească 500 de milioane de euro

Procesul Pfizer versus România, care poate costa statul 500 de milioane de euro, a început, astăzi, cu o amânare, la Tribunalul de la Bruxelles. Avocaţii noştri au cerut mai mult timp ca să îşi pregătească strategia. Compania Pharma a dat statul în judecată pentru că a refuzat să mai cumpere 28 de milioane de doze de vaccin anti-COVID, comandate în timpul pandemiei. Nu mai avem ce face cu ele, explică autorităţile.

de Redactia Observator

la 20.02.2024, 22:32

Vezi și

La termenul de astăzi a fost discutat calendarul procedural, iar de acum procesul intră în linie dreaptă. 

România a cheltuit inutil mai mult de un miliard de euro pentru vaccinuri

Pfizer a reclamat că România a refuzat aproape 30 de milioane de vaccinuri anti-COVID, în valoare de trei miliarde de lei, tranşa din contract aferentă periodei 2022 - 2023. 

Echipa de avocaţi aleasă de ministerul de finanţe va lucra cu cea care reprezintă şi Polonia în acelaşi litgiu cu Pfizer. 

Pe acelaşi subiect

Polonia şi Ungaria sunt chemate şi ele în faţa tribunalului de la Bruxelles. Compania Pharma cere de 60 de milioane de euro de la Ungaria pentru trei milioane de doze de vaccin refuzat, iar de la Polonia vrea peste un miliard de euro. În România, achiziţia de ser anti-COVID este anchetată de procurorii DNA. Miniştrii sănătăţii din perioada pandemiei ar fi cumpărat prea multe vaccinuri, spun procurorii, şi ar fi cheltuit inutil mai mult de un miliard de euro. 

Bianca Iacob, reporter Observator: Statul a comandat 80 de milioane de doze de vaccin de la cele trei companii producătoare. În ţară, au ajuns 35 de milioane de doze pentru care am plătit 2,5 miliarde de lei. Cele mai multe, potrivit contractului, au fost de la Pfizer. Doar că un număr enorm de doze nu au fost folosite: peste 3 milioane au fost vândute, alte 2 milioane au fost donate şi 7 milioane de vaccinuri au fost distruse pentru că au expirat. 

Cel puţin 215 milioane de doze de vaccinuri împotriva COVID-19, cumpărate de ţările Uniunii în perioada de vârf a pandemiei ar fi fost aruncate, conform unei analize Politico. Risipa a fost estimată la patru miliarde de euro.

Ți-a plăcut acest articol?

Like | 1 vot
Întrebarea zilei

Aţi alocat un buget mai mare pentru Paşte în acest an faţă de 2023?

Observator » Sanatate » A început procesul Pfizer versus România. Statul riscă să plătească 500 de milioane de euro