Antena Meniu Search
x

Video România, a doua ţară din UE cu cei mai corupţi poliţişti: Şpagă, pile sau relaţii pentru a scăpa de probleme

Doar bulgarii ne mai întrec în topul mitei pentru poliţişti! Clasamentul a fost făcut la nivel european, iar România are a doua cea mai coruptă poliţie din Uniune. Cam un sfert dintre cei chestionaţi au recunoscut că s-au folosit de şpagă, pile sau relaţii pentru a scăpa de probleme. Am vrut să ştim şi părerea ministrului de Interne, însă nu a fost de găsit nici la minister, nici la telefon.

Andre Rotaru
de Andre Rotaru

la 22.06.2021, 19:51

Vezi și

''Dar să ştiţi că poliţia cere! Poliţia cere...atenţii.

Poliţia de la noi este coruptă?

Da. Foarte coruptă.

E coruptă poliţia de la noi?

Pe acelaşi subiect

Da. Prieteni de-ai mei au avut aceste experienţe. Au oferit şi li s-au rezolvat problemele.''

Şpagă, pile sau relaţii pentru a scăpa de probleme

Pe stradă, oamenii vorbesc deschis despre "atenţiile" băgate în buzunarele uniformelor de poliţie. 

''Vi s-a cerut şpagă vreodată?

De foarte multe ori.

Şi aţi şi dat?

Da. Este atât vă spun, că este coruptă poliţia.'' 

Un studiu arată că avem a doua cea mai coruptă poliţie din Europa. 280 de români din 4000 întrebaţi au recunoscut că au dat şpagă poliţiştilor în 2020. Alţi o mie spun că s-au folosit de pile, cunoştinţe sau relaţii pentru a scăpa de probleme. 

Dan Petre, sociolog: Această practică de a găsi soluţii personale este foarte adânc înrădăcinată în spaţiul cultural şi în mentalităţi, în valorile pe care le avem şi le folosim. 

Denunţuri multe, vinovaţi puţini. Anul trecut, din 112 angajaţi ai MAI suspecţi de corupţie, doar 102 au fost inculpaţi. Iar în arest au ajuns doar 38.  

Dan Petre, sociolog: Practica de a rezolva probleme chiar dacă soluţiile pe care le găsim nu sunt cele mai legale cu putinţă. Avem această tendinţă. 

Iar în ultimele câteva luni, poliţia a fost zguduită de scandaluri serioase de corupţie. La Suceava, poliţiştii de la permise ascundeau şpaga în ligheane. Iar un colonel de la protecţie internă îi proteja. Îi anunţa când ajungeau în atenţia procurorilor. Iar în Timiş, zece poliţişti sunt acuzaţi că au luat şpagă de aproape 400 de ori în patru luni, aproape 100.000 de lei în total. În Sibiu, 17 poliţişti acceptau mese la restaurant sau chiar... pavele. 

Ion Veştemean, prim procuror Parchetul de pe langa Tribunalul Sibiu: Amenda ar fi 1.200 de lei, câte pavaje mi-ai pune în suma asta?

Iar unii n-au scăpat de prostul obicei nici după ieşirea din poliţie. La începutul anului, doi foşti poliţişti au ajuns la audieri după ce au fost prinşi că îi opreau fără drept pe şoferi, ameninţându-i că îi vor amenda dacă nu dau atenţii. 

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

35 de lei kilogramul de carne de miel înainte de Paşte. Consideraţi preţul acceptabil?

Observator » Justitie » România, a doua ţară din UE cu cei mai corupţi poliţişti: Şpagă, pile sau relaţii pentru a scăpa de probleme