Antena Meniu Search
x

Statul a pus sechestru pe acțiunile Gabriel Resources. Compania ne datorează 10 mil. $, dar spune că a rămas fără bani

Statul a pus sechestru pe acțiunile companiei Gabriel Resources, relatează profit.ro. România are de recuperat 10 milioane de dolari cheltuieli de judecată, după ce canadienii au pierdut procesul pentru Roșia Montană. Compania deţine peste 80% din societatea Roșia Montană Gold Corporation. Restul acţiunilor sunt în posesia Ministerului Economiei. Canadienii iau în calcul să conteste decizia tribunalului de arbitraj. 

de Redactia Observator

la 05.04.2024, 13:55

Statul a pus sechestru pe acțiunile Gabriel Resources. Compania ne datorează 10 mil. $, dar spune că a rămas fără bani
Statul a pus sechestru pe acțiunile Gabriel Resources. Compania ne datorează 10 mil. $, dar spune că a rămas fără bani - Profimedia

Statul român a pus sechestru pe acţiunile Gabriel Resources de la Roșia Montană Gold Corporation. Compania canadiană ne datorează 10 milioane de dolari, cheltuieli de judecată, dar a declarat că mai are în conturi doar 1,5 milioane de dolari. În acest moment, Gabriel Resources nu are cum să plătească statului român cheltuielile de judecată. Dacă firma canadiană depune contestaţie, ar putea urma încă un proces care să dureze aproximativ 2 ani.

Gabriel Resources spune că nu mai are bani

Din 31 ianuarie şi până în 7 martie, când s-a dat verdictul, după ce premierul Marcel Ciolacu, alături de alţi politicienii români, au anunţat în repetate rânduri că vom pierde procesul cu Roşia Montana, Gabriel Resources a ajuns să fie cotată la peste 300 de milioane de dolari pe bursa din Canada. 

După ce a pierdut procesul cu statul român, acţiunile Gabriel Resources s-au prăbușit pe bursă de la Toronto iar compania a anunțat că nu poate să plătească cheltuielile de judecată statului român pentru că, oricum, mai are doar doar 1,5 milioane de dolari la dispoziție pentru toată activitatea, până în luna mai.

Pe acelaşi subiect

Ciolacu, acuzat de manipularea bursei

Între timp, Opoziţia a depus plângeri penale pe bandă rulantă împotriva premierului Marcel Ciolacu. Liderul social-democrat este acuzat de manipularea a bursei, abuz în serviciu, deturnare de fonduri şi înşelăciune. Prim ministrul a respins categoric acuzaţiile.

Cum am câştigat procesul pentru Roşia Montană

Victoria României a fost obţinută de o casă de avocatură din Geneva şi de o firmă din Bucureşti care au convins judecătorii că Gabriel Resorces nu a avut niciodată dreptul de exploatare la Roşia Montană pentru că le-a lipsit avizul de mediu. 

Echipa românească a fost condusă de Crenguţa Leaua şi Ştefan Deaconu, amândoi profesori universitari şi specialişti în arbitraj internaţional. Au reprezentat ţara noastră în peste 130 de cazuri şi au câştigat procese cu mize de peste trei miliarde de dolari.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Aţi găsit produse alterate printre cumpărăturile pentru 1 Mai?

Observator » Stiri economice » Statul a pus sechestru pe acțiunile Gabriel Resources. Compania ne datorează 10 mil. $, dar spune că a rămas fără bani