Antena Meniu Search
x

Silvestru Șoșoacă, audiat. Ar fi falsificat semnături, cu ajutorul lui George Simion, pentru europarlamentare. Reacţia liderului AUR

Silvestru Şoşoaca, aflat în proces de divorţ cu senatoarea Diana Şoşoacă a ajuns astăzi la Parchetul General. El este audiat pentru acuzaţii de fals. Anchetatorii au suspiciunea că ar fi falsificat semnăturile necesare pentru candidatura sa la europarlamentare. La audieri ar urma să vină şi alte persoane care l-au ajutat, angajaţi la birourile parlamentare ale unor senatori şi deputați.  

de Redactia Observator

la 05.06.2024 , 13:48

Silvestru Şoşoacă a fost luat cu mandat de poliţişti şi dus miercuri la Parchetul General, pentru a fi audiat în legătură cu suspiciuni privind falsificarea listei cu semnături pentru candidatura sa la alegerile pentru Parlamentul European.

Potrivit surselor judiciare, Silvestru Şoşoacă ar fi fost ajutat de liderul AUR, George Simion, să falsifice respectivele semnături. Parchetul General a anunţat că a deschis un dosar penal în acest caz fără să-i menţioneze numele lui George Simion.

"În luna aprilie 2024, liderul unei formaţiuni parlamentare, deputat (George Simion - n.r.), i-a instigat, atât direct, cât şi prin interpuşi, pe mai mulţi membri ai unei formaţiunii politice şi pe o serie de angajaţi ai Parlamentului României care desfăşoară activităţi lucrative în cadrul formaţiunii politice respective, să procedeze la falsificarea câtorva mii de liste de susţinători necesare depunerii de către un candidat independent a candidaturii pentru alegerile pentru Parlamentul European din data de 9 iunie 2024.

Vezi și

În acest context, în data de 9 aprilie 2024, deputatul în cauză a solicitat, atât direct, cât şi prin intermediul unor persoane de încredere, mobilizarea în regim de urgenţă a câtorva zeci de persoane la sediul central al formaţiunii politice în scopul completării listelor de susţinători necesare depunerii candidaturii independente, prin consemnarea în cuprinsul listelor a datelor reale ale unor cetăţeni, copiate din alte liste de susţinători completate anterior de membrii formaţiunii, demers urmat de falsificarea semnăturilor respectivelor persoane", a transmis Parchetul General într-un comunicat de presă.

Pe acelaşi subiect

Procurorii mai spun că George Simion ar fi transmis mesaje vocale pe grupurile de comunicare, iar în situaţiile în care anumite persoane au refuzat să se conformeze, acesta le-a contactat direct punându-le în vedere să se deplaseze la sediul organizaţiei în scopul arătat.

"Ca urmare a demersului iniţiat, în cursul zilei de 9 aprilie 2024, la sediul formaţiunii s-au strâns aproximativ 50 de persoane, unele dintre acestea rămânând şi pe timpul nopţii, activităţile continuând şi pe tot parcursul zilei de 10 aprilie 2024. Pentru a-şi conspira identitatea şi activităţile ilicite, persoanele implicate în procesul de falsificare efectivă a listelor au inserat în spaţiile dedicate datelor de identificare ale celor care au întocmit listele, datele unor persoane reale, dar fără legătură cu demersul arătat, cărora le-au falsificat semnăturile.

Totodată, în condiţiile în care semnăturile falsificate nu erau suficiente pentru a permite depunerea candidaturii independente, reprezentanţii formaţiunii politice au procedat la fotocopierea listelor falsificate anterior, în vederea atingerii pragului de 100.000 de susţinători. Ca urmare a activităţilor descrise, în seara zilei de aprilie 2024, membrii formaţiunii politice au finalizat activitatea de pregătire şi îndosariere a listelor de semnături, aceasta fiindu-i transmisă persoanei care urma să-şi depună candidatura şi care s-a deplasat la Biroul Electoral Central, depunându-şi candidatura. În data de 11 aprilie 2024, reprezentanţii Biroului Electoral Central au confirmat oficial acceptarea candidaturii", mai transmite Parchetul. 

Reacţia lui George Simion

Preşedintele AUR George Simion a declarat, întrebat dacă a fost înştiinţat sau chemat la vreo audiere de către procurori, că nu este „lider extremist”, iar zeci de apropiaţi de-ai săi şi membri ai echipei de campanie a formaţiunii sunt citaţi, nu „pe procedura normală”, ca martori pentru a oferi declaraţii despre el. El a mai precizat că este o încercare de scoatere a AUR din competiţia electorală.

„Eu nu sunt lider extremist, iar procurorii nu mi-au transmis nimic până la această oră. Zeci de apropiaţi de-ai mei şi membri din echipa de campanie sunt citaţi ca martori pentru azi şi zilele următoare şi puşi să dea declaraţii despre mine! Motivul audierilor total abuzive a martorilor (nu au fost citaţi pe procedura normală) este încercarea de scoatere a AUR din competiţia electorală. Martorii sunt întrebaţi cu insistenţa despre preşedinte partidului, George Simion”, a declarat preşedintele partidului Alianţa pentru Unirea Românilor, George Simion, miercuri pentru News.ro.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei
Aţi folosit aerul condiţionat zilnic în ultima perioadă?
Observator » Justitie » Silvestru Șoșoacă, audiat. Ar fi falsificat semnături, cu ajutorul lui George Simion, pentru europarlamentare. Reacţia liderului AUR