Surse: Dosar penal deschis după uciderea ursului Arthur. Procurorii fac cercetări pentru braconaj și uz nelegal de armă
Parchetul de pe lângă Judecătoria Târgu Secuiesc a deschis dosar penal pentru uciderea ursului Arthur. Procurorii fac cercetări pentru braconaj și uz nelegal de armă, potrivit unor surse judiciare.
Un prinţ din Austria a ucis în luna martie cel mai mare urs brun din România, au anunţat organizaţiile de mediu Agent Green şi VGT (Austria), el fundamentându-şi acest gest printr-o derogare oferită de Ministerul român al Mediului pentru eliminarea unei ursoaice cu pui care ar fi făcut pagube într-o localitate din Covasna.
Arthur era cel mai mare urs observat vreodată în România. Avea 17 ani şi trăia numai în inima pădurii, în habitatul său natural. Nu se apropia de curţile oamenilor şi nu le ataca animalele. Avea o lungime de aproximativ 3 metri şi era un "urs de aur". Punctajul său era de 593 dintr-un maxim de 600. Un adevărat trofeu a cărui valoare reală ar fi de peste 30.000 de euro.
Valoarea ursului, contestată de premierul Florin Cîțu
Premierul Florin Cîţu a afirmat, întrebat miercuri despre Arthur, cel mai mare urs brun din România care a fost ucis ilegal de un prinţ din Austria în luna martie, că se pare că unele informaţii din spaţiul public nu sunt corecte şi "se pare că nu este cel mai mare urs, până la urmă".
El a adăugat că a discutat cu ministrul Mediului şi rămâne de văzut care sunt concluziile anchetei demarate.
Cine este prințul austriac suspectat de uciderea celui mai mare urs din România
Josef-Emmanuel von und zu Liechtensein, prinţul care a împuşcat, într-o pădure din Covasna, un urs considerat de organizaţiile de mediu cel mai mare exemplar din UE, este unicul fiu al lui Nikolaus von Liechtenstein, preşedintele Societăţii Europene Coudenhove-Kalergi.
În calitatea sa de președinte al Societății Europene Coudenhove-Kalergi, Nikolaus von Liechtenstein l-a decorat anul trecut pe președintele României, Klaus Iohannis, pentru rolul său în construcţia europeană.
Populaţia de urşi din România, evaluată între 6.400 şi 7.200 de exemplare
Reprezentanţii WWF, organizaţie care se ocupă din anul 2006 de protejarea mediului sălbatic din Munţii Carpaţi şi lungul Dunării, spun că potrivit ultimelor date statististice, populaţia de urşi din România este evaluată între 6.400 şi 7.200 de exemplare.
Ei susţin că nu există o monitorizare clară la nivelul Ministerului Mediului, deşi este relevant să se cunoască numărul lor, dar şi componenţa. „Noi cerem transparenţă privind derogările acordate, dar şi o monitorizare activă a urşilor, mai ales a celor care sunt o problemă”.
Puteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News şi WhatsApp! 📰