Antena Meniu Search
x

Video Un tânăr transgender acuză statul român că refuză să-i recunoască identitatea masculină. Procesul, la Curtea de Justiție a UE

Un tânăr transgender cu cetățenie română și britanică acuză statul român că refuză să îi recunoască identitatea masculină. Procesul a ajuns la Curtea de Justiție a Uniunii Europene. Acesta a făcut, în Marea Britanie, toate etapele medicale de schimbare a sexului, şi a obţinut astfel noile acte de gen. În România însă, s-a lovit de un refuz.
 

Alex Prunean
de Alex Prunean

la 02.03.2023, 13:34

Vezi și

Procesul a fost deschis recent la Curtea de Justiție a Uniunii Europene chiar la recomandarea Judecătoriei sectorului 6, acolo unde Arian, un bărbat transgender cu dublă cetățenie, română și britanică, a chemat în judecată autoritățile din Cluj-Napoca.

Clujeanul a trecut prin toate etapele medicale de schimbare a sexului și a obținut în Marea Britanie, pentru că acolo locuia în acel moment, noile documente care confirmă că este bărbat. Toată procedura și toate actele au fost obținute în 2020, înainte de Brexit, deci decizia era valabilă pe tot teritoriul Uniunii Europene.

Numai că, Arian a întâmpinat probleme când a vrut să obțînă noile acte românești, la Cluj-Napoca. Practic urmă doar să își transcrie actele de identitate din Anglia în România. Numai că, Direcţia de Evidenţa Persoanelor Cluj a respins cererea, refuzând să recunoască procedurile legale din Marea Britanie.

Procedura simplificată la care a apelat bărbatul este practicată între statele din interiorul UE, dar, spun reprezentanții lui Arian, a fost respinsă în acest caz pentru că trebuia schimbat și genul. Acum se așteaptă răspuns la întrebările preliminarii către Curtea de Justiție a Uniunii Europene, dar nu este pentru prima dată când România pierde un astfel de proces pentru că nu recunoaște drepturile minorităților sexuale dobândite în alte state. 

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Propunere: plimbările cu bicicleta în pădure, doar cu acordul proprietarului pădurii. Sunteţi de acord?

Observator » Justitie » Un tânăr transgender acuză statul român că refuză să-i recunoască identitatea masculină. Procesul, la Curtea de Justiție a UE