Video

Dorel Vişan, amintiri din prietenia de suflet cu marele actor Grigore Vasiliu Birlic: "Aveam aşa o iubire pentru el că nu puteam să-l părăsesc"

De Redactia Observator.
Publicat: 21.05.2021, 20:56.
Actualizat: 21.05.2021, 21:08

De-a lungul vieţii, Dorel Vişan i-a cunoscut pe aproape toţi marii noştri actori. Un loc aparte în amintirile lui îl ocupă Grigore Vasiliu Birlic. De marele artist l-a legat o relaţie de prietenie deosebită.

Într-un nou episod Legendele, Dorel Vişan i-a destăinuit lui Dan Negru o poveste pe care puţin o ştiu despre Grigore Vasiliu Birlic. A reuşit să piardă salariul pe 6 luni într-o singură noapte la...ruletă.

Dan Negru: Care vi se pare că e cel mai mare actor din istoria României, din toate timpurile, maestre?

Dorel Vişan: O să te surprind. Este Grigore Vasiliu Birlic. Eu l-am cunoscut foarte bine pe Birlic. El venea aici la Cluj şi juca în "Omul cu mârţoaga". Eu eram proaspăt venit şi nu jucam în nicio piesă, dar m-a băgat în "Omul cu mârţoaga" unde scoteam pe unul afară din scenă. Atât era rolul meu. Şi când plecam în turneu, în oraşe şi... el nu bea, nu bea niciun fel de alcool. Şi el mergea la cofetărie, toţi ceilalţi actori mergeau la restaurant, dar eu aveam aşa o iubire pentru el şi o căldură că nu puteam să-l părăsesc şi mergeam cu el la cofetărie.

Dan Negru: Extraordinar

Dorel Vişan: Şi mi-a povestit, trbeuie odată să scriu, mi-a povestit aventurile lui, pierderile, câştigurile, cum a fost angajat la Tănase, cum a stricat toţi banii într-o singură seară.

Dan Negru: A pierdut Birlic banii într-o singură noapte? Dar cum, era jucător de cărţi?

Dorel Vişan: Toţi banii pe care i-a dat, că atunci se plăteau actorii înainte pe şase luni şi după şase luni îţi dădea a doua sumă. Şi lui i-a dat suma şi în loc să meargă acasă cu banii s-a dus la ruletă la Sinaia şi a pierdut milionul sau trei milioane.

Dan Negru: Trei milioane de lei? La vremea aia erau bani...

Dorel Vişan: Deci erau banii unui actor pe jumătate de an, vreau să spun că mi-a povestit una ctor în vârstă când am venit aici tânăr actor la Cluj că un actor mare pe vremea aceea avea salariul cât ai cumpăra două perechi de boi, deci o maşină scumpă. Aşa salariu aveau artiştii, aveau salarii mari.

Dan Negru: Dar mă uimeşte ce-mi spuneţi, că a pierdut Birlic banii la ruletă.

Dorel Vişan: Şi a venit înapoi şi 'Maestre', la Tănase, 'să-mi daţi şi banii ceilalţi şi uitaţi... am avut necaz, nu pot să mă duc acasă' - 'Măi băiete, eu nu pot să-ţi dau banii măi, am şi eu o socoteală, plătesc decoruri, treburi şi încă n-ai făcut nimic. N-ai jucat niciun rol'

Dan Negru: Asta i-a zis Constantin Tănase lui Birlic?

Dorel Vişan: Constantin Tănase, Da. Şi zice ' atât m-am rugat de el până mi-a dat banii'. Zice 'măi Vasile îţi dau banii. Fii atent, îţi dau, că te înţeleg, că eşti în necaz mare, să ţi-i drămuieşti pe tot anul şi du-te cu ei direct acasă' - ' Aşa am să fac. Şi m-am urcat în tren şi m-am dus la Sinaia'

Dan Negru: La ruletă la cazinou?

Dorel Vişan: Şi zice 'Am câştigat un milion!'

Dan Negru: Şi-a luat banii înapoi!

Dorel Vişan: 'Şi-am venit înapoi, mi-am luat banii înapoi, am venit şi i-am dat milionul la doamna mea şi un milion l-am pus aicea', zice.

Dan Negru: Extraordinar!

Descarcă aplicaţia Observator News din Google Play sau App Store şi fii la curent cu ştirile momentului din România şi din lume.

PARTENERI
Pe cine a eliminat Andi Constantin de la Burlacul! Au mai rămas doar 4 fete în competiție: ”Nu mă văd pe viață cu tine” / VIDEO
spynews.ro
Mama unei victime de la Colectiv vorbește despre cum arată condamnarea prin care trec nevinovații: „Am divorțat. Mi-am pierdut familia”
libertatea.ro
Horoscopul zilei de 21 iunie 2021. Leii sunt sfătuiți să evite investițiile financiare. Află ce îți rezervă astrele
CaTine.ro
Un ciclon lovește România din plin. Avertizare de ultim moment de la ANM: Zonele afectate de vijeli
gandul.ro
Cum arată și cine este Ștefania, sora mai mică a lui Cristi Borcea! Se știu foarte puține lucruri despre ea | FOTO
prosport.ro
Cum arata cel cu care Narcisa a ajuns sa se casatoreasca la numai 14 ani: Eu sunt de etnie. La noi a fost dragoste adevarata...
redactia.ro
Thalia, spectacol în costum de baie. Artista s-a lăsat filmată din toate unghiurile
tvhappy.ro
S-a terminat, divorțează după 13 ani! Reghe a confirmat despărțirea, incredibil ce a spus Anamaria Prodan
GSP
Noua divizare economică a lumii! Vaccinarea cea mai nouă armă a economiilor bogate
money.ro
Detalii de ultimă oră despre starea lui Michael Schumacher: „Îl văd de două ori pe lună! Nu îl las în pace!”
as.ro
Alexandru a murit la vârsta de 23 de ani, după ce a trecut prin 5 intervenţii chirurgicale. Tânărul era cunoscut de mii de români: "Rămas bun, prieten drag!"
as.ro
Lautaro Martinez și Antonio Conte s-au mutat în ring după scandalul uriaș de la Inter – AS Roma 3-1. Ionuț Radu a fost martor la „bătaie”
as.ro