Antena Meniu Search
x

"A omorât-o! I-am spus să se oprească". Doctor de 85 de ani din UK, condamnat după ce a ucis o femeie în timpul unei biopsii. A folosit o tehnică neaprobată

Un doctor de 85 de ani de la un spital din UK a ucis o femei, când în timpul unei biopsii pentru recoltarea măduvei osoase a folosit o tehnică periculoasă, care nu este acceptată de medicii britanici. Bărbatul minţise în legătură cu vârsta sa pentru a nu ieşi la pensie. Acesta a fost condamnat şi eliminat din registrul medicilor.

de Aura Trif

la 04.05.2023, 12:56

Isyaka Mamman, în vârstă de 85 de ani, lucra la Spitalul NHS Royal Oldham când o tehnică „foarte periculoasă” în timpul unei operații a dus, din neatenție, la moartea mamei de trei copii, Shahida Parveen. Ea a murit la vârsta de 48 de ani, după ce a fost la spital pentru o biopsie de rutină a măduvei osoase, relatează Mirror.

Doctorul a efectuat o procedură rar folosită în Marea Britanie, în loc să folosească tehnica convențională. El încercase să ia o probă din osul șoldului pentru a efectua biopsia, dar nu a reușit și, în schimb, a mers să ia o probă din osul sternului. Isyaka Mamman a introdus acul de biopsie, dar a ratat sternul, provocând o rană mortală prin puncție la pericardul care înconjoară inima.

După ce pacienta s-a prăbușit, soțul ei a ieșit în fugă din cameră strigând: „A omorât-o! I-am spus să se oprească de trei ori și nu a ascultat. A omorât-o”.

Medicul a minţit că este cu 11 ani mai tânăr

Pe acelaşi subiect

Medicul, care avea 81 de ani la momentul morții lui Shahida, se prefăcuse că este cu 11 ani mai tânăr pentru a evita pensionarea. Acesta a fost condamnat la 3 ani de închisoare în iulie anul trecut, după ce a pledat vinovat de omor din culpă. În urma procedurilor disciplinare instigate de către Serviciul Tribunalului Medicilor, Mamman a fost acum exclus din registrul medicilor.

El nu a participat la audiere dar rămâne în închisoare și își ispășește pedeapsa. Un raport al tribunalului se spune că este „în interesul public să se pronunțe un ordin de suspendare al înregistrării sale cu efect imediat” pentru „a menține încrederea publicului în profesie”.

Doctorul nu este la primul incident

Anul trecut au fost ridicate întrebări cu privire la competența lui Mamman înainte ca acesta să o ucidă pe Shahida. El și-a părăsit locul de muncă anterioar din cauza „performanțelor slabe” înainte de a se alătura noului spital în 2004. Mai mulți foști pacienți s-au plâns de practicile sale în timpul operațiunilor similare. O femeie a făcut o plângere oficială în 2015, după ce a fost lăsată cu „dureri considerabile” când el a folosit „forță excesivă” în timp ce efectua o biopsie de măduvă osoasă.

Ea a susținut că i s-a spus ulterior că colegii credeau că Mamman ar trebui să se pensioneze din cauza vârstei sale, dar că „nu l-au putut demite doar din cauza vârstei sale”.

Femeii i s-a spus că doctorul „de acum înainte va face doar sarcini simple” și „nu va mai efectua nicio procedură”, dar în același an, Mamman a efectuat o altă biopsie a măduvei osoase, care a dus la decesul unei persoane de 64 de ani, care a suferit un stop cardiac.

„Dorim din nou să oferim cele mai sincere condoleanțe familiei și prietenilor lui Shahida Parveen și ne pare profund rău pentru pierderea lor. Am dori să reiterăm scuzele noastre sincere oferite anterior familiei. După moartea ei în septembrie 2018, trustul a lansat o investigație internă amănunțită pentru a examina circumstanțele care au dus la acest incident tragic. Trustul a implementat îmbunătățiri care au fost împărtășite cu familia doamnei Parveen. Ne-am admis răspunderea în legătură cu cererea civilă propusă de familie”, a declarat medicul șef și directorul executiv adjunct al spitalului în cauză.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Aţi alocat un buget mai mare pentru Paşte în acest an faţă de 2023?

Observator » Mapamond » "A omorât-o! I-am spus să se oprească". Doctor de 85 de ani din UK, condamnat după ce a ucis o femeie în timpul unei biopsii. A folosit o tehnică neaprobată