Antena Meniu Search
x

Video Ce s-a întâmplat cu bebelușul trecut peste gardul de sârmă ghimpată în aeroportul din Kabul. „Când va fi mare, îi voi spune că este o luptătoare”

Bebelușul afgan trecut peste sârma ghimpată, pe aeroportul din Kabul, în timpul retragerii haotice a trupelor străine din Afganistan, este în siguranță, alături de părinții lui, în Arizona. Imaginea tulburătoare cu bebelușul, care atunci avea doar 16 zile, a devenit un simbol al disperării de când talibanii au preluat controlul în Afganistan, iar președintele Ashraf Ghani a fugit din țară.

Ana Maria Ghiarasim
de Ana Maria Ghiarasim

la 05.10.2021, 18:10

Acum, în vârstă de două luni, povestea evadării micuței Liya este spusă pentru prima dată

Vorbind pentru AZfamily.com , tatăl fetiței, Hameed a dezvăluit că se afla lângă soldații americani, dincolo de gard, atunci când copilul lui a fost ridicat din mulțime pentru a fi trecut peste gardul de sârmă. 

Hameed lucra de cinci ani cu armata SUA ca traducător și consilier. Pentru că reprezintă o țintă pentru talibani, el a cerut ca numele de familie să-i rămână necunoscut, pentru a proteja membrii familiei încă rămași în Afganistan, scrie The Independent.

Bebelușul trecut peste gardul de sârmă ghimpată avea doar 16 zile

Pe acelaşi subiect

În timp ce SUA încerca să scoată cât mai mulți cetățeni și aliați din Afganistan, în august, Hameed se mutase deja pe aeroportul Kabul de o lună pentru a ajuta la acest proces.

Nu i s-a permis să părăsească zona sigură și nici nu a putut participa la nașterea fiicei sale Liya, la începutul lunii august. Soția lui, Sadia, a trebuit să suporte nașterea dificilă fără el.

Pe măsură ce situația de securitate din Kabul s-a deteriorat temerile lui Hameed au crescut pentru familia sa.

„Avem informații despre faptul că oamenii erau uciși sau dispăruți. Prin afilierea mea (cu armata), știam că locuința mea va fi următoarea. Nu a fost o chestiune de „dacă”, ci „când”, a declarat Hameed pentru AZfamily.com.

Până pe 19 august, familia a decis că singura opțiune era ca Sadia să-și ia pașaportul și ce bani are și să încerce să ajungă la aeroport.

Talibanii le-au luat actele și banii în drum spre aeroport

În timp ce se apropia de aeroport cu Liya, talibanii i-au confiscat toate actele, precum și banii, la un punct de control. Liniile telefonice erau defecte, făcând comunicarea dificilă, dar Hameed le-a văzut în mulțime și a cerut ajutorul militarilor americani pentru a-și aduce familia dincolo de gard.

„Știam că nu va reuși niciodată să treacă de mulțime. Ar fi fost strivită, Doamne ferește, sau grav rănită ”, a spus Hameed, așa că l-a întrebat pe un soldat american dacă ar putea face ceva.

Soldatul i-a spus lui Hameed că singurul lucru pe care îl putea face este să încerce să o ridice pe Liya peste gard, dar l-a avertizat că s-ar putea răni.

„I-am spus că voi risca. Aș prefera să fie rănită decât să moară”, a spus el.

Mama bebelușului s-a prăbușit de epuizare și a reușit să treacă câteva ore mai târziu

În timp ce soldatul o ridica pe Liya, Hameed îl ținea de picioare pentru a-l împiedica să cadă. Apoi acesta i-a înmânat-o pe Liya lui Hameed, care a ajuns astfel să o țină pe fiica sa pentru prima dată în brațe. 

„Când va fi mai mare, îi voi spune că este o luptătoare. A reușit să treacă prin cele mai rele momente chiar de la începutul vieții sale”, a spus Hameed.

Soția lui, Sadia, era încă prinsă afară și s-a prăbușit de epuizare. A trecut prin poartă mai târziu în acea noapte, iar familia a fost îmbarcată într-un zbor de evacuare către SUA.

Familia a ajuns în SUA fără acte

Hameed și familia sa locuiesc acum în zona Phoenix cu un prieten de familie și, deși sunt în siguranță, au rămas fără acte sau bunuri materiale. 

Hameed a creat un cont GoFundme pentru a-i ajuta pe Sadia și Liya să primească asistență medicală și să-și facă un nou rost în America. El speră să se întâlnească într-o zi cu soldatul american care a ajutat la salvarea vieții fiicei sale.

"O Doamne. I-aș da o îmbrățișare. El a salvat literalmente viața fiicei mele ”, a spus Hameed.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Vi s-a întâmplat să fiţi hărţuiţi într-un teambuilding?

Observator » Mapamond » Ce s-a întâmplat cu bebelușul trecut peste gardul de sârmă ghimpată în aeroportul din Kabul. „Când va fi mare, îi voi spune că este o luptătoare”