Antena Meniu Search
x

Columbia și-a bătut propriul record în creșterea de plante de coca, principalul ingredient al cocainei. Avetizările ONU cu privire la cultivare

Columbia și-a crescut cultivarea de plante de coca, ingredientul principal al cocainei, cu 43%, se arată într-un nou raport al Națiunilor Unite (ONU).

de Maria Dogaru

la 25.10.2022, 22:02

Cultura este înfloritoare mai ales în zonele din apropierea granițelor naționale sau cu acces ușor la mare
Columbia și-a bătut propriul record în creșterea de plante de coca, principalul ingredient al cocainei - Profimedia

Anul trecut, suprafața de cultivare a cocai sa extins la 204.000 de hectare (504.100 de acri). Columbia este deja cel mai mare producător de cocaină din lume. Este cea mai mare cifră de când Oficiul ONU pentru Droguri și Crimă (UNODC) a început să colecteze astfel de date în 2001 potrivit BBC.

Președintele columbian Gustavo Petro a numit războiul împotriva drogurilor un eșec. În schimb, liderul de stânga nou ales vrea să reglementeze industria și să extindă programele de înlocuire a culturilor ilegale, relatează Katy Watson, corespondentul BBC pentru America de Sud.

Cea mai mare parte a cocainei din Columbia se îndreaptă către Europa și Statele Unite

Cea mai mare parte a cocainei din Columbia se îndreaptă către Europa și Statele Unite, care este cel mai mare consumator de drog ilicit din lume. De ani de zile Columbia s-a luptat să-i determine pe fermieri să renunțe la producția de coca, dar promisiunile de a oferi stimulente și subvenții nu s-au materializat, spune corespondentul nostru.

Pe acelaşi subiect

Raportul ONU spune că cea mai intensă cultură de coca are loc în departamentul North Santander din nord-estul Columbiei și două departamente în sud-vest, la granița cu Ecuador - Nariño și Putumayo.

Municipiul Tibú din nordul Santander, la granița cu Venezuela, are cel mai înalt nivel de cultivare de coca dintre toate municipalitățile din Columbia, 22.000 de hectare. Cultura este înfloritoare mai ales în zonele din apropierea granițelor naționale sau cu acces ușor la mare, se arată în raport. În acele regiuni, bandele ilegale, traficanții de droguri și producătorii lucrează împreună.

Pulverizarea aeriană pentru a scăpa de culturi a fost suspendată în 2015

UNODC spune că cultivarea de coca continuă să amenințe biodiversitatea Columbiei, contribuind la defrișare. Aproximativ jumătate din plantațiile de coca sunt în zone speciale de gestionare a terenurilor, inclusiv rezerve forestiere. Pulverizarea aeriană pentru a scăpa de culturi a fost suspendată în 2015, după ce o instanță a decis că erbicidul folosit ar putea provoca cancer și polua terenul.

Predecesorul președintelui Petro, Iván Duque, a susținut cu fermitate războiul american împotriva drogurilor. În 2020, fostul președinte Donald Trump a spus Columbiei să reia pulverizarea aeriană. Dar la începutul acestei luni, secretarul de stat al SUA Antony Blinken s-a întâlnit cu președintele Petro în Columbia și a spus că împărtășesc aceeași părere cu privire la problema cultivării cocainei.

Susținem cu tărie abordarea holistică pe care o adoptă administrația Petro. Atât în ceea ce privește aplicarea legii, dar și în abordarea cuprinzătoare a problemei... Cred că suntem în mare măsură sincronizați”, a spus Antony Blinken.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Vi s-a întâmplat să fiţi hărţuiţi într-un teambuilding?

Observator » Mapamond » Columbia și-a bătut propriul record în creșterea de plante de coca, principalul ingredient al cocainei. Avetizările ONU cu privire la cultivare