Antena Meniu Search
x

Cunoscut torţionar din Argentina, condamnat la 15 ani de închisoare. A fost extrădat din Franţa, unde lucra ca lector universitar

Un tribunal din Argentina a condamnat la 15 ani de închisoare un fost polițist care a lucrat la unul dintre cele mai cunoscute centre de tortură din timpul guvernării militare a țării.

de Redactia Observator

la 22.12.2022, 17:35

Mario Sandoval, în vârstă de 69 de ani, a fost găsit vinovat de răpirea și torturarea studentului Hernán Abriata, care a dispărut în 1976 și se presupune că este mort. Mario a fugit din Argentina după sfârșitul conducerii militare și s-a stabilit în Franța, unde a devenit lector universitar. A fost extrădat în 2019, potrivit BBC.

El a fost acuzat că a participat la dispariția și tortura a sute de activiști de stânga în timpul guvernării militare a Argentinei din 1976 până în 1983. Însă procesul s-a ocupat doar de un singur caz: cel al studentului la arhitectură Hernán Abriata, care a fost târât din casă de poliție în 1976.

Activistul de stânga a fost dus la Școala Superioară de Mecanică a Marinei, cunoscută sub numele de Esma. Esma a fost cel mai mare centru de detenție clandestin din Argentina. Se estimează că peste 5.000 de bărbați și femei care s-au opus juntei militare au fost duși acolo. Doar aproximativ 100 au supraviețuit.

Deținuții au fost interogați și torturați, mulți dintre ei au fost ulterior drogați și aruncați din avioane în mare. Supraviețuitorii spun că Mario Sandoval a fost unul dintre cei mai cunoscuți torționari care au lucrat la Esma. Ei îl acuză că lega prizonierii de ramele metalice de la pat și îi tortura cu un bici pentru vite.

Pe acelaşi subiect

Bărbatul s-a mutat în Franța și a devenit lector universitar

El s-a mutat în Franța la doi ani după căderea juntei militare din Argentina. Acolo, a devenit consultant pentru apărare și securitate, a devenit cetățean francez și a continuat să predea timp de șase ani ca lector extern la Institutul de Studii Latino-Americane de la Sorbona, una dintre universitățile de top din Franța.

Abia în 2008, lectorul a fost identificat drept fostul polițist suspectat că a răpit și torturat sute de activiști de stânga. După o lungă bătălie judiciară, cea mai înaltă instanță administrativă a Franței a decis că el ar putea fi extrădat în țara sa de origine, deoarece crima de care a fost acuzat a fost comisă în Argentina, când nu deținea încă cetățenia franceză.

Procesul său de la Buenos Aires a început în septembrie. Sandoval a susținut până la capăt că nu este omul care l-a prins pe Hernán Abriata în 1976 și a arătat puțină emoție când a fost condamnat. În urmă cu șase ani, inițialele sale și un mesaj de la el către soția sa, Mónica Dittmar, au fost găsite mâzgălite pe pereții unei celule din Esma, care acum este un muzeu și un memorial. „Mónica, te iubesc”, a fost mesajul scris pe peretele celulei.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Mici cu E.coli şi zgârciuri în loc de carne, printre produsele comercializate în magazine. Aţi avut parte de experienţe neplăcute?

Observator » Mapamond » Cunoscut torţionar din Argentina, condamnat la 15 ani de închisoare. A fost extrădat din Franţa, unde lucra ca lector universitar