Antena Meniu Search
x

Foto O presupusă cameră de tortură rusească, descoperită în Herson. Autorităţile ucrainene susţin că acolo au fost bătuţi şi electrocutaţi zeci de bărbaţi

Anchetatorii ucraineni susțin că forțele ruse au preluat un centru de detenţie pentru minori, pentru a-l transforma într-o cameră de tortură, în care ar fi bătut şi chiar omorât mai mulţi oameni. Camera a fost descoperită de ucraineni în Herson, la scurt timp după ce regiunea a fost preluată de armata din Ucraina, relatează The Guardian

de Marina Dinu

la 16.11.2022, 17:09

O presupusă cameră de tortură rusească, descoperită în Herson
O presupusă cameră de tortură rusească, descoperită în Herson - Alessio Mamo/The Guardian

Poliția din Ucraina a declarat că soldații ruși au preluat centrul de detenție pentru minori pe la jumătatea lunii martie și l-au transformat într-o "închisoare" pentru bărbații care au refuzat să colaboreze cu ei sau care au fost acuzați de activităţi partizane.

Trei vecini și doi comercianți locali au spus, pentru The Guardian, că au început să audă țipete la aproximativ șase săptămâni după ce au văzut soldații ruși care au preluat clădirea. Martorii au văzut oameni duși acolo cu pungi pe cap, dar şi cum cadavrele erau scoase din clădire.

Mykola Ivanovych, o localnică al cărui balcon are vedere către curtea din spate a clădirii, a spus că a văzut două cadavre aruncate în garajele din spate. The Guardian a fost alături de presă și procurori când au ajuns pentru prima dată la fața locului, iar cadavrele fuseseră îndepărtate.

„Au ieșit bătuți (…) complet dezorientați”, a spus Ira, care deține un chioșc în afara centrului de detenție. „Ei veneau aici și cereau indicații și le dădeam bani pentru autobuz.”

Pe acelaşi subiect

Martorii au spus că nu au văzut niciodată fețele bărbaților care păreau să conducă activităţile din centru, deoarece purtau cagule și erau îmbrăcați din cap până în picioare în negru.

Bărbat bătut pentru că fiul său serveşte în armată

Vitaliy Serdiuk, un localnic aproape de vârsta de pensionare, a fost vizitat de soldaţii ruşi la sfârșitul lunii august. I-au răsturnat locuinţa și au tras în aer focuri de armă atunci când vecinii au protestat, apoi l-au dus pe Serdiuk la centrul de detenție.

Serdiuk a fost bătut atât de rău în cele patru zile în care a fost reținut, încât soția sa, Elena, a spus că îi este frică să mai părăsească casa.

I s-a spus că bătăile au fost pentru că fiul său serveşte în armata ucraineană. Fiul bărbatului, care nu se afla în Herrson în timpul ocupației sale, a fost rănit recent în timpul luptei.

Un tânăr povesteşte că a avut noroc: M-au bătut doar puţin

Zhenia Dremo, specialist IT, a fost lovit în frunte la un punct de control, pentru că nu avea țigări de oferit soldaților. După ce i-au făcut o cicatrice vizibilă, rușii l-au dus apoi la centrul de detenție.

„M-au bătut doar puțin – am avut noroc”, a spus Dremo, „dar colegii mei de celulă au fost loviţi gravi”. El a spus că soldații ruși i-au atașat o tijă electrică colegului său de celulă. "Timp de două ore, am stat acolo și l-am ascultat cum ţipă”, a spus el. „Dorm prost noaptea până în ziua de astăzi.”

Dremo a spus că a văzut doar oamenii din celula lui, dar că erau în permanenţă câte opt și se schimbau în mod regulat. El a spus că a auzit că sunt 23 de celule în total, sugerând că aproximativ 180 de persoane ar fi putut fi ținute acolo la un moment dat.

„Au fost și femei acolo”, a spus Dremo. „Au fost cel puțin două celule feminine. Aveam o prietenă, Anna, care era acolo. Nu a fost violată, dar i-au bărbierit capul”.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Sunteţi de acord ca permisul auto să poată fi obţinut de la 17 ani?

Observator » Stiri externe » O presupusă cameră de tortură rusească, descoperită în Herson. Autorităţile ucrainene susţin că acolo au fost bătuţi şi electrocutaţi zeci de bărbaţi