Curiozităţi despre Serbia. Informaţii interesante despre ţara vecină
România se învecinează cu mai multe ţări, precum Bulgaria, Ungaria, Ucraina sau Republica Moldova, dar întotdeauna a existat o oarecare atracţie faţă de Serbia, mulţi dintre românii din vestul ţării preferând să-şi facă vacanţele sau cumpărăturile din ţara vecină.
- Serbia are o populaţie cam de trei ori mai mică decât populaţia României.
Serbia are un trecut extrem de zbuciumat. Printre altele, reamintim că Regatul Serbia a obţinut recunoştinţă încă din 1217, iar în 1346 s-a transformat în imperiul sârb.
În istoria modernă a ţării, Serbia a făcut parte din Iugoslavia începând cu 1918, iar după destrămarea Iugoslaviei a format un parteneriat cu Muntenegru, parteneriat dizolvat paşnic în 2006.
De altfel, în 2006 a fost pentru prima dată după 88 de ani când Serbia şi-a recăpătat independenţa ca stat suveran. Din 2008, însă, Serbia este într-un conflict tacit cu cei din Kosovo care au căutat să-şi obţină independenţă, situaţie mai puţin apreciată la nivel mondial.
Cele mai interesante curiozităţi despre Serbia
Există numeroase curiozităţi despre Serbia la care puţină lume s-ar fi gândit. De exemplu, Serbia este considerată al doilea cel mai mare exportator de zmeură din lume. De asemenea, Serbia se laudă cu exportul masiv de pere, mere şi prune.
La nivel turistic, Serbia mizează, printre altele, pe defileul Derdap, cel mai mare din Europa, canionul râului Drina, al doilea cel mai mare din Europa, sau satul Gostusa, unde casele au fost construite integral din piatră.
Informaţii interesante despre Belgrad, capitala Serbiei
Belgrad, capitala Serbiei, reprezintă o atracţie în sine pentru numeroşii turişti care iau cu asalt Serbia. Asta pentru că Belgrad este cunoscut drept unul dintre cele mai vechi oraşe din Serbia, ceea ce înseamnă că are şi numeroase atracţii turistice.
Un obiectiv aparte din Belgrad este fortăreaţa Kalemegdan, dar şi Biserica Sf. Sava atrage extrem de mulţi turişti în fiecare an, fiind considerată una dintre cele mai mari biserici din Europa.
Serbia şi Kosovo
După ce şi-a obţinut independenţa ca stat suveran, în 2006, graţie despărţirii de Muntenegru, Serbia a avut linişte pentru foarte puţin timp. A urmat conflictul cu Kosovo, locuitorii din zona respectivă căutând, la rândul lor, să obţină independenţa de Serbia.
Deocamdată, la nivel global, foarte puţine state şi instituţii au recunoscut indepedenţa Kosovo. Totuşi, se consideră o formalitate, o problemă de timp până când regiunea Kosovo ar urma să fie recunoscută drept stat independent.
De ce a fost război în Serbia
Serbia a fost implicată, de-a lungul timpului, în foarte multe conflicte armate. Cel mai renumit conflict din istoria modernă a ţării a fost cel din 1999, când Serbia a fost bombardată masiv de forţele NATO, în perioada 24 martie - 11 iunie.
Conflictul armat din perioada 1996-1999 s-a soldat cu mii de victime. De asemenea, trebuie precizat că numeroasele războaie din Serbia, din ultimii zeci de ani, s-au soldat şi cu migrări masive de persoane, etnici sârbi, albanezi sau kosovari găsind refugiu în special în ţări precum Italia, Elveţia sau Germania.
Viaţa şi nivelul de trai în Serbia
Specialiştii economici au etichetat Serbia drept "tigrul balcanic", considerând că Serbia este o ţară care încă îşi caută drumul, dovadă rata şomajului destul de mare, dar care are un potenţial extraordinar, în special graţie acordurilor economice pe care le era cu Rusia, Belarus, Turcia şi Iran.
Turismul şi exportul de legume şi fructe reprezintă două dintre motoarele economiei Serbiei şi există indicii care arată că mulţi unguri şi români au decis să se mute în Serbia, după intrarea ţărilor lor în Uniunea Europeană, pentru că ar considera că viaţa este mai dificilă într-un stat UE decât într-un stat precum Serbia.
Suprafaţa şi populaţia
La momentul actual, Serbia se bazează pe o suprafaţă de circa 88.500 de kilometri pătraţi sau chiar mai puţin, dacă excludem Kosovo, respectiv s-ar baza pe circa 77.612 kilometri pătraţi. În principiu, vorbim despre o ţară care are o suprafaţă cam de trei ori mai mică decât suprafaţa României.
La nivel de populaţie, Serbia se bazează pe circa 6,6 milioane de locuitori, tot cam de trei ori mai puţin decât populaţia României. Chiar şi aşa, cifrele nu o împiedică pe Serbia să obţină rezultate deosebite în diferite domenii, precum sportul.
Puteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News şi WhatsApp! 📰