Antena Meniu Search
x

"E un abuz la adresa istoriei noastre". O sculptură veche de 30.000 de ani, din peşterile Australiei, vandalizată

Un grup de persoane a vandalizat o lucrare de artă sacră în sudul Australiei, despre care se crede că are aproximativ 30.000 de ani.

de Redactia Observator

la 21.12.2022, 15:44

O sculptură veche de 30.000 de ani, din peşterile Australiei, vandalizată
O sculptură veche de 30.000 de ani, din peşterile Australiei, vandalizată - abc.net.au

Arta Câmpiei Nullarbor, care semnifică modele sculptate în pereții de calcar de cretă ai Peșterii Koonalda, are o semnificație specială pentru oamenii aborigeni Mirning din regiune. Se crede că huliganii au săpat sub o poartă de oțel, iar apoi au murdărit preții, cu mesajul  „aceasta este o peșteră a morții”. Autoritățile investighează acum cazul, potrivit BBC.

„Acest lucru este destul de șocant. Aceste peșteri sunt unele dintre cele mai vechi dovezi ale ocupației aborigenilor din acea parte a țării ”, a declarat procurorul general al Australiei de Sud și ministrul afacerilor aborigene, Kyam Maher.

Persoanele care vandalizează un obiect aborigen riscă până la șase luni de inchisoare

Bătrânul Mirning, unchiul Bunna Lawrie, a declarat pentru BBC că a auzit pentru prima dată despre vandalism din mass-media și a spus că este un alt exemplu al „lipsei de respect constantă” pe care a experimentat-o oamenii lui. „Este un abuz la adresa țării noastre și este un abuz la adresa istoriei noastre. Ceea ce a dispărut a dispărut și nu o să-l recuperăm niciodată”, a spus el.

Pe acelaşi subiect

Peștera Koonalda este inclusă în patrimoniul național din 2014. Kyam Maher a spus că cei găsiți vinovați de vandalism ar putea fi cercetați penal, lucru pe care Bunna Lawrie spune că ar fi chiar binevenit. Ministrul afacerilor aborigene Kyam Maher și guvernul federal au fost criticați atât de bătrâni, cât și de experții în peșteri, care spun că au semnalat problema unui sistem de securitate foarte slab, cu câteva luni în urmă.

Persoanele care vandalizează un obiect aborigen riscă o amendă de 6.700 de dolari sau până la șase luni de închisoare în conformitate cu legile privind moștenirea aborigenă din Australia de Sud.

Cu toate acestea, autoritățile au promis că vor întări aceste legi în urma unei anchete privind distrugerea peșterilor din Cheile Juukan, vechi de 46.000 de ani. Gigantul minier Rio Tinto a primit ordin să reconstruiască situl din Australia de Vest după ce a aruncat în aer peșterile, ca parte a unui proiect de explorare a minereului de fier, în 2020. Mai multe personalități de rang înalt ale companiei au demisionat din cauza incidentului.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Ce alegeți de 1 Mai, grătar la pădure sau grătar la terasă?

Observator » Mapamond » "E un abuz la adresa istoriei noastre". O sculptură veche de 30.000 de ani, din peşterile Australiei, vandalizată