Antena Meniu Search
x

Video Prismă uriaşă din sticlă, inspirată de "Pasărea Măiastră" a lui Brâncuşi. Muzeul inedit dedicat sculptorului, inaugurat în România

Un templu unic în lume, inspirat de o viziune care a schimbat mersul artei. Opera lui Brâncuşi este cea în jurul căreia s-a construit centrul care poartă numele marelui artist - un muzeu inaugurat recent în inima Olteniei. De la detalii mai puţin ştiute din viaţa lui Brâncuşi, până la opere ale sale sau elemente recuperate din atelierul său din Paris, toate se găsesc aici. Atracţia principală a centrului este un pavilion realizat exclusiv din sticlă şi inspirat din Măiastra lui Brâncuşi. 

Cristina Oprea
de Cristina Oprea

la 20.09.2022, 16:47

Vezi și

Peste 100 de tone de sticlă şi zeci de mii de metri cubi de beton armat. Săli de conferinţe şi spectacole, galerii subterane, spaţii dedicate expoziţiilor, dar şi multe ateliere de creaţie. Este vorba despre Centrul Internaţional Constantin Brâncuşi ridicat în curtea Muzeului de Artă din Craiova şi care şi-a deschis, recent, porţile. 

Prismă din sticlă, înaltă de 12 metri

Ceea ce-l face unic în lume este prisma din sticlă înaltă de 12 metri. Edificiul conţine şi interpretări la scară mare ale operelor "Ovoidul" şi "Pasărea Măiastră". "World best elevators - există acest concurs, iar liftul în care mă aflu a câştigat premiul întâi la New York anul acesta. De aici îl descoperi pe Brâncuşi într-o altă dimensiune şi tot de aici ai o vedere inedită, unică asupra operei sale", arată Cristina Oprea, reporter Observator.

Prisma cântăreşte aproape 200 de tone şi este aşezată pe o placă de beton deasupra galeriilor subterane. "Sunt 100 de tone de sticlă. 12 pe 12 metri e baza şi 12 metri înălţime", spune Cosmin Vasile, preşedinte Consiliul Judeţean.

Pe acelaşi subiect

În jurul nostru, lumea lui Brâncuşi ni se dezvăluie pe toate căile. Manuscrisele şi schiţele sale, păstrate în orgininal în centrul Pompidou din Paris au fost aduse şi aici virtual. "Putem vedea prin intermediul consolelor, prin intermediul proiecţiilor şi avem şi un minicinematograf 3D cum a creat Brâncuşi operele, povestea din spatele lor şi evoluţia lui ca artist", adaugă Cosmin Vasile, preşedinte Consiliul Judeţean.

Şi bârnele de lemn pe care îşi sprijinea piatra brută înainte de a-i da viaţă au primit un loc de cinste în galerie. "Vedem aici bârnele. Bârnele acestea au fost în curtea liceului Brâncuşi din Craiova şi noi le-am preluat le-am restaurat şi am vrut să le expunem aici", arată Cosmin Vasile, preşedinte Consiliul Judeţean.

Lucrările la Centrul Brâncuşi au început în 2015

Centrul Brâncuşi a fost proiectat de arhitectul Dorin Ştefan, iar lucrările au început în anul 2015. Printre primii vizitatori care au trecut pragul Centrului Brâncuşi s-au numărat mulţi elevi. "Am venit cu elevii de la Liceul Teoretic Bechet cu clasa a VII-a. Am venit şi ieri cu clasa a VI-a. Într-adevăr, o oportunitate pentru ei. S-au bucurat, le-a plăcut foarte mult şi acum ceea ce îi atrage cel mai tare este să urce acolo în prismă cu liftul", mărturiseşte Ionescu Mariana, profesoară. "Mă aştept să văd mai multe sculpturi şi piese de artă. Eu sunt şi pasionat de artă. Este secţiunea mea preferată pe care o vom vizita azi", spune Denis, elev. 

Centrul Constantin Brâncuşi din Craiova a fost realizat printr-o investiţie a Consiliului Judeţean Dolj. A costat peste 5 milioane de euro, iar vizitarea lui este inclusă în preţul biletului care permite accesul în Muzeul de artă - 10 lei. 

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Vă afectează schimbările bruşte de temperatură?

Observator » Travel » Prismă uriaşă din sticlă, inspirată de "Pasărea Măiastră" a lui Brâncuşi. Muzeul inedit dedicat sculptorului, inaugurat în România