Antena Meniu Search
x

"Este o crimă, o tortură!" Motivul pentru care o fetiţă de 11 ani, violată de bunic, nu este lăsată de părinţi să avorteze, în Bolivia

Familia unei fete de 11 ani care a rămas însărcinată după ce bunicul ei vitreg, în vârstă de 61 de ani, ar fi violat-o, refuză să o lase să avorteze.

Larisa Andreescu
de Larisa Andreescu

la 27.10.2021, 18:57

Fetiţă care plânge
Părerea bisericii, motivul pentru care o fetiţă de 11 ani, violată de bunicul vitreg, nu este lăsată de părinţi să avorteze, în Bolivia - Shutterstock

Fetiţa de 11 ani, care nu poate fi numită din motive legale, are peste cinci luni de sarcină. Aceasta ar fi fost violată de bunicul tatălui ei vitreg, car eeste cu jumătate de secol mai în vârstă ca ea. Incidentul şocant ar fi avut loc în casa acestuia, în orașul bolivian Yapacaní, lângă Santa Cruz, centrul țării sud-americane. Familia fetei acceptase avortul la început, dar s-a răzgândit în weekend, semnând inclusiv acordul pentru a continua sarcina.

„Ceea ce se face cu această fată este o crimă”

Ana Paola García, şefă a unei asociaţii pentru ajutorarea femeilor a declarat, potrivit Daily Mail, că adolescenta i-a spus uneia dintre verişoarele sale că „a simţit mişcări ciudate în burtă”.

„Nu vrea să fie mamă”, a spus García. „Ceea ce se face cu această fată este o crimă”. Ea a adăugat că victima a primit deja prima doză dintr-un medicament pentru întreruperea sarcinii. „Nu este posibil să forțăm o fetiță de 11 ani să fie într-un proces de gestație de nouă luni, este o tortură”.

Pe acelaşi subiect

García a menţionat că în Bolivia au existat 39.999 de sarcini la adolescente cu vârsta sub 18 ani doar în 2020, cu o medie de 109 cazuri pe zi. „Această situație este alarmantă, violența sexuală încă afectează populaţia din Bolivia și fetele continuă să fie principalele victime”, a adăugat ea.

Avortul este legal în Bolivia din 1970 în cazuri de presupus viol sau agresiune sexuală. Cu toate acestea, avortul putea fi făcut doar printr-o hotărâre judecătoarească până în 2014, când a fost introdusă o nouă hotărâre constituţională. De atunci este nevoie doar de un document semnat de victimă, prin care este informată despre procedura de avort.

Cuvântul bisericii, mai important decât dorinţa victimei

Este posibil ca schimbarea deciziei familiei să fi fost influențată de Biserica Catolică din Bolivia, care a spus că „singura soluție este salvarea, îngrijirea și sprijinirea cu dragoste a ambelor vieți”.

Biserica a adăugat: „O crimă nu se rezolvă cu o altă crimă, avortul nu remediază violul și nici nu dă liniște sufletească conștiințelor, dimpotrivă, lasă multă vreme răni psihologice mai grave”, a transmis Biserica.

Decizia luată de familia fetei a fost dezvăluită de avocatul lor, Giovanni Cabello, site-ului de știri Pagina Siete: „Cadrele medicale de la maternitate procedează conform voinței exprimate de familie”. Despre starea în care se afla copila de 11 ani, avocatul a spus că „este în stare bună, este liniştită” şi că medicii acordă „toată îngrijirea necesară pentru ca mama și copilul nenăscut să fie bine”.

Medicii nu sunt de acord cu păstrarea sarcinii

Decizia de a nu întrerupe sarcina ar fi împotriva dorințelor medicilor fetei și ale autorităților judiciare.

Bunicul ei vitreg este arestat la închisoarea Montero, la nord de Santa Cruz, acuzat de viol agravat. Minora de 11 ani și sora ei de 15 ani locuiau în grija suspectului din februarie anul trecut, întrucât părinții lor lucrau în capitala La Paz ca bucătar și, respectiv, ca zidar.

Micuţa s-a închis în camera ei în încercarea de a evita abuzurile, care ar fi început în luna mai, anul trecut. Există declarații contrastante atât pro, cât și împotriva continuării sarcinii, care ar fi scrise de fetița de 11 ani și de mama ei. După ce medicii i-au făcut o ecografie, s-a stabilit că este însărcinată în 21 de săptămâni.

Ministrul de Interne: "Nu putem tolera acest tip de comportament în țara noastră"

Ministrul de Interne din Bolivia, Eduardo del Castillo, a spus că victima violului ar trebui să fie evaluată psihologic pentru a înţelege dacă vrea să continue sarcina.

„Imaginați-vă o fată de 11 ani care trebuie să-și vadă fiul sau fiica ca urmare a unui viol în fiecare zi. Nu putem tolera acest tip de comportament în țara noastră și nu putem distruge viața unei fetițe de 11 ani. Trebuie să generăm condițiile materiale pentru ca această sarcină să fie întreruptă dacă este definită ca atare”, a declarat ministrul.

„Fata respinge copilul. Ba mai mult, nici nu îndrăznește să spună «bebe». Vrea să studieze și să-și continue viața, îi este foarte frică”, a adăugat şi reprezentantul Avocatului pentru Copii Yapacaní, Silvia Suazo.

Între timp, fostul reprezentant al Ombudsmanului din Santa Cruz, Hernán Cabrera, a criticat Biserica și grupurile pro-viață din Bolivia. „A fost violată cu brutalitate. Biserica invocă numele lui Dumnezeu pentru viaţa pruncului, în timp ce fata aceea suferă, totul doare şi nu vrea acea «viaţă» în pântecele ei. Cei care se numesc pro-viață spun că viața nu poate fi ucisă, dar este deja omorâtă pe nedrept. Ea este una dintre multele fete abuzate, violate și lăsate însărcinate”, a subliniat acesta.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

35 de lei kilogramul de carne de miel înainte de Paşte. Consideraţi preţul acceptabil?

Observator » Mapamond » "Este o crimă, o tortură!" Motivul pentru care o fetiţă de 11 ani, violată de bunic, nu este lăsată de părinţi să avorteze, în Bolivia