Antena Meniu Search
x

Galerie foto Încă o pistă în cazul dispariţiei unei copile de 15 ani. Misterul care planează de mai bine de 40 de ani ar putea zgudui Vaticanul din temelii

După mai bine de 40 de ani de la dispariţia unei copile de 15 ani, cazul ar putea avea o nouă pistă care ar putea conduce la elucidarea uneia dintre cele mai cunoscute enigme juridice ale Italiei.

de Monica Palade

la 12.07.2023, 12:54

La patruzeci de ani și 19 zile de la dispariția Emanuelei Orlandi, informațiile apărute la postul privat de televiziune La7 adaugă o nouă piesă de puzzle.

Misterul unei dispariţii care planează de 40 de ani

Fata de 15 ani a dispărut pe 22 iunie 1983. După ce a plecat de la cursul de canto, Emanuela nu s-a mai întors acasă la Vatican. Tatăl său, Ercole Orlandi, lucra la prefectura Casei Papale, „cabinetul” Papei. A locuit acolo cu soția sa, cu cele patru fiice ale lor și cu fiul lor, Pietro, care continuă să ceară în mod regulat răspunsuri. Teza răpirii a apărut la două zile după dispariția adolescentei: un bărbat care se autointitulase „Americanul” ceruse eliberarea lui Mehmet Ali Agca pentru viaţa Emanuelei, bărbatul care a încercat să-l asasineze pe Papa Ioan Paul al II-lea în mai 1981, în Piața Sf. Petru.

De-a lungul anilor, cazul a cunoscut multe întorsături. Afacerea „Vaticanul care dispare” a dat naștere la nenumărate speculații care implică KGB-ul, serviciile secrete, mafia, înaltele autorități ale Vaticanului sau masoneria. Acest caz a inspirat și un serial documentar de succes „Vatican Girl”, care a fost difuzat pe Netflix.

Pe acelaşi subiect

Conform La7, procurorul Vaticanului i-a predat omologului său de la Roma, în urmă cu câteva săptămâni, un schimb de scrisori între un înalt demnitar al Vaticanului și un preot, din septembrie 1983, la trei luni de la dispariția tinerei fete. Secretarul de stat Agostino Casaroli, care atunci era numărul 2 la Vatican, i-a scris prin canale diplomatice unui preot care fusese consilier spiritual al familiei Orlandi. El îi cere să confirme că Natalina Orlandi, una dintre surorile Emanuelei, a fost hărțuită sexual de unchiul lor, Mario Meneguzzi, acum decedat. În replică, preotul, trimis în Columbia de Ioan Paul al II-lea, recunoaște că tânăra i-a mărturisit acest lucru, și că a tăcut de teamă să nu-și piardă locul de muncă în Camera Deputaților unde unchiul ei o angajase.

Nu este singura dezvăluire: Natalina Orlandi le spusese totul anchetatorilor. Chiar dacă portretul robot al bărbatului văzut cu Emanuela în ziua dispariției semăna cu unchiul său, ancheta nu a putut demonstra implicarea acestuia. Ancheta împotriva lui Meneguzzi, apropiat al serviciilor de securitate internă la acea vreme, purtător de cuvânt al familiei, a fost rapid abandonată.

Pietro, Natalina și avocatul lor, Laura Segro, care au împins Vaticanul și apoi parchetul de la Roma să redeschidă cazul la începutul anului, nu cred deloc în implicarea unchiului lor în dispariția sau moartea Emanuelei. Aceștia acuză Sfântul Scaun că vrea să se „exonereze” de presupusa sa responsabilitate în această afacere. „Sunt furios, furios. Au trecut linia ca niciodată înainte (...) Ei nu pot transfera responsabilitatea pentru tot asupra unei singure familii”, a declarat Pietro Orlandi pentru agenția de presă Adnkronos, citat de Le Parisien.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Ce alegeți de 1 Mai, grătar la pădure sau grătar la terasă?

Observator » Mapamond » Încă o pistă în cazul dispariţiei unei copile de 15 ani. Misterul care planează de mai bine de 40 de ani ar putea zgudui Vaticanul din temelii