Antena Meniu Search
x

Galerie foto O tânără de 23 de ani aproape că și-a pierdut un picior după un antrenament intens de spinning, în SUA

O tânără de 23 de ani din Massachusetts, care aproape și-a pierdut piciorul după ce a dezvoltat o afecțiune periculoasă în urma unui antrenament intens de spinning, îi avertizează pe alții să fie conștienți de simptomele rabdomiolizei.

Ana Maria Ghiarasim
de Ana Maria Ghiarasim

la 11.11.2021, 12:57

Kaelyn Franco, în vârstă de 23 de ani, a avut dureri severe și umflături și a trebuit să fie supusă unei intervenții chirurgicale de urgență pentru a scăpa de presiunea pe care o simțea la nivelul mușchilor coapsei de la piciorul drept.

Aproape două luni mai târziu, ea încă merge în cârje. „Chiar mi-a dat lumea peste cap”, a spus Franco pentru TODAY despre calvarul prin care a trecut. „A fost traumatizant și stresant.”

Rabdomioliza, cunoscută și sub numele de rabdo, este un sindrom care poate pune viața în pericol, care apare atunci când mușchiul deteriorat începe să se dizolve, eliberând conținutul de fibre musculare în sânge, ceea ce poate provoca leziuni renale.

Antrenamentele de spinning, periculoase pentru începători

Pe acelaşi subiect

Exercițiile intense pot declanșa Rabdomioliza, antrenamentele de spinning în special prezentând „riscuri pentru începători”, au avertizat experții.

La prima lecție de spinning era și Kaelyn, pe 15 septembrie. Pentru că îi place să meargă cu bicicleta, când vremea s-a răcit a mers să se înscrie la o sală de sport pentru a se antrena pe bicicleta staționară, la recomandarea unei verișoare. 

”Cu siguranță m-am forțat, însă nu cred că m-am suprasolicitat până în punctul în care să spun, OK, chiar am exagerat”, a spus tânăra. „Dar de îndată ce am coborât de pe bicicletă, genunchii mi-au cedat și aproape că am căzut. Mi s-a părut ciudat, dar m-am gândit că poate doar că mușchii mei sunt obosiți, slăbiți și doar puțin dor.

O tânără de 23 de ani aproape că și-a pierdut un picior după un antrenament intens de spinning, în SUA

dailymail.co.uk/Profimedia Images

Simptomele rabdomiolizei au apărut a doua zi după antrenament

În ziua următoare, picioarele ei au început să se umfle și să se simtă „încordate”, dar Franco a crezut că este un semn că își construiește mușchi.

Însă durerea n-a mai dispărut. Ulterior a observat și alte simptome înspăimântătoare: a avut dificultăți de mers – până în punctul în care se ținea de pereți pentru ajutor, i-a fost greu să-și îndoaie picioarele și a observat că urina căpăta o culoare maro închis.

Franco a decis să meargă la spital, unde testele au arătat o cantitate mare de creatin kinază în sânge - o enzimă care poate dezvălui leziuni musculare. Dacă un nivel normal este de aproximativ 33-211 unități pe litru, nivelul tinerei ajunsese la peste 259.000 la un moment dat.

I s-a administrat imediat fluide intravenoase pentru a elimina proteinele musculare - principalul tratament pentru cazurile moderate până la severe de rabdo.

Medicii i-au operat piciorul drept pentru a elibera presiunea

Dar problemele au continuat să apară, iar medicii au decis să efectueze o fasciotomie pe piciorul drept, o intervenție chirurgicală de urgență pentru a tăia pielea și fascia - membrana care menține țesuturile la locul lor - în zona afectată pentru a ușura presiunea.

Fără operație, „ți-ai fi putut pierde piciorul... ți-ai fi putut pierde și viața”, i-a spus un medic tinerei de 23 de ani.

O tânără de 23 de ani aproape că și-a pierdut un picior după un antrenament intens de spinning, în SUA

dailymail.co.uk/Profimedia Images

Aproape două luni mai târziu, ea încă nu poate merge fără cârje și nu poate ridica sau pune presiune pe piciorul drept. Piciorul ei stâng s-a recuperat mai repede. 

Medicii i-au spus că ar putea dura până la un an pentru a se recupera complet.

Franco, care face crowdfunding pentru a ajuta la plata facturilor medicale, a vrut ca alții să știe despre pericolele rabdo – o afecțiune despre care nu auzise înainte de suferința ei. Îi este frică să se antreneze din nou, plănuind să se concentreze pe mersul pe jos pentru exerciții atunci când este mai mobilă.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Sunteţi de acord ca permisul auto să poată fi obţinut de la 17 ani?

Observator » Mapamond » O tânără de 23 de ani aproape că și-a pierdut un picior după un antrenament intens de spinning, în SUA