Antena Meniu Search
x

O statuie, reprezentând o femeie într-o rochie transparentă, a stârnit dezbateri aprinse în Italia. Unii politicieni cer demolarea sculpturii

O statuie de bronz reprezentând o femeie îmbrăcată sumar a stârnit o polemică în Italia, unii politicieni cerând înlăturarea acesteia, informează BBC.

De Redactia Observator la 29.09.2021, 11:39
O statuie, reprezentând o femeie într-o rochie transparentă, a stârnit dezbateri aprinse în Italia. Unii politicieni cer demolarea sculpturii
O statuie, reprezentând o femeie într-o rochie transparentă, a stârnit dezbateri aprinse în Italia. Unii politicieni cer demolarea sculpturii - Profimedia Images

Sculptura din oraşul Sapri este un omagiu adus poeziei "La Spigolatrice di Sapri" ("Culegătoarea din Sapri"), scrisă de Luigi Mercantini în 1857, şi înfăţişează o femeie într-o rochie transparentă, acoperindu-şi cu un braţ sânii, scrie Agerpres.

Deputata Laura Boldrini a declarat că statuia este "o ofensă adusă femeilor şi istoriei pe care ar trebui să o celebreze". "Cum pot accepta instituţiile reprezentarea femeilor drept un corp sexualizat? Şovinismul masculin este una dintre problemele Italiei", a afirmat pe Twitter Boldrini, membră a Camerei Deputaţilor din partea Partidului Democrat (centru-stânga).

Statuia, apărată pe Facebook de primarul orașului Sapri

Mai multe membre de la filiala din Palermo a Partidului Democrat au criticat la rândul lor realizarea statuii şi au cerut demolarea acesteia.

Primarul oraşului Sapri, Antonio Gentile, a luat însă apărarea statuii pe Facebook, precizând că aceasta a fost "realizată cu iscusinţă" de către artistul Emanuele Stifano, a cărui interpretare este "ireproşabilă", şi că oraşul său "nu este dispus să-şi pună la îndoială valorile, principiile şi tradiţiile".

Poezia lui Mercantini este scrisă din punctul de vedere al unei culegătoare care îşi părăseşte slujba pentru a se alătura expediţiei eşuate a revoluţionarului italian Carlo Pisacane împotriva Regatului Neapolelui, soldată cu 300 de morţi.

Statuia a fost dezvelită duminică în cadrul unei ceremonii la care au participat mai mulţi politicieni, inclusiv fostul prim-ministru Giuseppe Conte.

Puteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News!

Observator » Mapamond » O statuie, reprezentând o femeie într-o rochie transparentă, a stârnit dezbateri aprinse în Italia. Unii politicieni cer demolarea sculpturii