Antena Meniu Search
x

O tânără violată în grup de 12 bărbaţi vrea să-şi facă dreptate, după ce a fost aruncată după gratii, în Cipru. Judecătorul a crezut că minte

Viaţa unei tinere de 21 de ani, studentă la Facultatea de Studii Economice din Marea Britanie, s-a transformat în calvar, iar privirile curioase de care se loveşte zi de zi pe holurile Universităţii nu o ajută să depăşească trauma. Fata, al cărui nume este protejat de legislaţia britanică, a fost cu câţiva ani în urmă victima unui viol în grup, incident care a avut loc în Cipru, dar a fost discutat pe larg, cu detalii explicite, în întreaga lume. După ce a fost arestată şi închisă, săptămâni întregi, pentru că ar fi inventat totul, tânăra îşi caută acum dreptatea.

de Redactia Observator

la 11.09.2021, 15:07

O tânără din Marea Britanie, violată de 12 bărbaţi, în Cipru
O tânără din Marea Britanie, violată de 12 bărbaţi, în Cipru - Profimedia

Pe când avea doar 18 ani, tânăra povesteşte că a fost agresată sexual de 12 cetăţeni israelieni, într-un hotel din stațiunea cipriotă Ayia Napa. Deşi experienţa, în sine, este traumatizantă, drama fetei a continuat când a fost arestată pentru "acuzaţii mincinoase", în timp ce presupuşii săi atacatori erau în libertate. A petrecut săptămâni întregi într-o închisoare din capitala Nicosia, fiind reţinută pe insulă timp de şase luni care i-au răpit viaţa obişnuită, precum şi ocazia de a-şi ocupa locul la universitate. A părăsit ţara purtând pe umeri povara unei condamnări pe care o atacă acum în instanţă. Dacă va câştiga, numele său va trebui şters pentru totdeauna din toate registrele penale din Cipru. "Nu credeam că va mai exista un nou început pentru mine, vreodată", mărturiseşte tânăra pentru Daily Mail.

Totuşi, chiar din prima zi de "normalitate", povestea ei a ieşit la iveală printre colegii de facultate. Un băiat i-a căutat numele pe Google şi a împărtăşit descoperirea cu întregul grup de studenţi. Surprinsă că este arătată cu degetul pe holuri, victima violului din Cipru a aflat de la o colegă că secretul său era deja pe buzele tuturor. "Este foarte greu. Mi s-a frânt inima și am vrut să plec acasă. Este greu de descris, dar am acel sentiment că nu voi reuşi niciodată să scap (de trecut n.r.).” Totuşi, colegii au fost solidari cu tânăra şi au organizat o strângere de fonduri pentru a o ajuta cu plata taxelor legale. Până acum, au reuşit să strângă peste 160.000 de lire sterline. Tânăra spune că povestea pe care încearcă să o îngroape o bântuie oriunde merge, chiar şi în club, unde o femeie înlăcrimată a îmbrăţişat-o în toaletă, mărturisind că regretă chinurile la care a fost supusă în Cipru. "Apreciez gestul, dar când cineva vorbeşte despre asta mi se derulează în minte întregul film al acelei nopţi", spune ea.

Originară din regiunea rurală Derbyshire, Marea Britanie, fata plecase în Cipru pentru o vară de distracție înainte de începerea facultăţii. Acolo s-a înfiripat o poveste de iubire cu un tânăr fotbalist israelian, în vârstă de 21 de ani, pe care îl cunoştea sub numele de Sam. Se afla în camera lui de hotel când, din senin, în ceea ce tânăra crede că a fost un atac premeditat, peste ei au dat năvală prietenii băiatului, care au violat-o în grup. Tânăra şi-a adunat curajul şi a raportat incidentul la Poliţie, acolo unde nu a primit nici pe departe reacţia aşteptată. Trei dintre presupuşii agresori au recunoscut că au întreţinut relaţii sexuale cu fata, iar alţii au admis că au privit şi filmat totul, dar cu toţii au declarat că tânăra îşi dăduse consimţământul. Cei 12 tineri israelieni, cu vârste cuprinse între 15 şi 21 de ani, au primit sprijinul opiniei publice, în timp ce fata a fost numită "mincinoasă", a fost constrânsă să retragă acuzaţiile şi a stat după gratii cinci săptămâni, în aşteptarea procesului de instigare la ură. Nici judecătorul nu a crezut-o, însă a primit, în cele din urmă, o pedeapsă de patru luni de închisoare cu suspendare. Acolo ar fi trăit clipe cumplite, fiind martoră chiar şi la o tentativă de sinucidere, când un deţinut a încercat să se otrăvească înghiţind înălbitor de rufe.

De când s-a întors în Marea Britanie, fata povesteşte că se teme să iasă din casă fără un însoţitor de încredere. De altfel, pandemia a ţinut-o departe de orice ocazie de socializare, lăsându-i timp să îşi vindece rănile. Aceasta spune că a întâmpinat dificultăţi când încerca să îşi găsească un loc de muncă, din cauza condamnării din Cipru. "Toată lumea ştie, sau află de pe Internet", oftează ea, care foloseşte, între timp, numele mamei sale dinaintea căsătoriei.

Tânăra are încredere că în urma procesului ce stă să înceapă îşi va redobândi, pe hârtie, demnitatea, iar cazierul său va fi, din nou, curat. Nu va renunţa să lupte, fiind dispusă să meargă până la Curtea Europeană a Drepturilor Omului. "Nu este un proces pe caz de viol", spune unul dintre reprezentanţii legali ai fetei. Cele mai importante aspecte vizează condamnarea nedreaptă din Cipru, fără posibilitatea de a se apăra şi fără acces la avocaţi sau translatori. Cazul a provocat indignare la nivel internațional, grupurile pentru drepturile femeilor organizând proteste ample în sprijinul tinerei englezoaice. Mii de fete din toată lumea i-au scris mesaje şi i-au trimis daruri, încurajând-o să continue lupta în numele tuturor victimelor abuzate a căror voce nu răzbate dincolo de pereţii secţiilor de poliţie.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Credeţi că se vor înmulţi atacurile urşilor în România?

Observator » Mapamond » O tânără violată în grup de 12 bărbaţi vrea să-şi facă dreptate, după ce a fost aruncată după gratii, în Cipru. Judecătorul a crezut că minte