Antena Meniu Search
x

Moarte cumplită pentru opt femei. Au fost arse pe rug, fiind acuzate de vrăjitorie, în Congo

Mai multe femei, acuzate de vrăjitorie, au fost ucise într-o provincie din estul Republicii Democrate Congo. Victimele au fost incendiate, o metodă de execuție aplicată, în special, în Evul Mediu.

de Redactia Observator

la 30.09.2021, 12:31

Imagine ilustrativă
Imagine ilustrativă - Profimedia Images

Opt femei din provincia Kivu de Sud au fost incendiate, fiind acuzate de vrăjitorie, iar astfel de acuzații sunt la nivelul sutelor în Congo. Nelly Adidja, reprezentantă a Asociației Femeilor din ONG-ul Media, a declarat: „Am înregistrat 324 de acuzații de vrăjitorie doar în perioada iunie-septembrie”.

În districtul Kalehe au fost înregistrate 114 de cazuri de violenţă, inclusiv cinci femei care au fost incendiate și patru care au fost izgonite de către așa-zisele miliții de apărare. În regiune sunt concentrate numeroase grupări armate, multe dintre ele reminiscențe ale războaielor de acum un sfert de secol, scrie The Guardian. 

Bosco Muchukiwa, director și profesor de sociologie la Institutul Superior de Dezvoltare Rurală din capitala provinciei Bukavu, a declarat că numărul crescut al atacurilor în stilul Închiziției a rezultat din cauza unui vid în guvernare.

"Statul a eșuat - poliția și sistemul de justiție nu își fac treaba", a declarat el. Atacurile sunt susținute de bajakazi - predicatori falși, majoritatea femei, care pretindeau că pot detecta vrăjitoarele, a adăugat Muchukiwa. "Este complet fals. Acești așa-ziși predicatori au puteri, dar se bazează pe naivitatea oamenilor pe care îi manipulează pentru a atrage mai mulți adepți, a-și crește reputația și a câștiga mai multă influență în sat”.

Muhindo Cikwanine, avocat și expert în drept, a spus că soluția este „scoaterea în afara legii a unor astfel de camere de rugăciune conduse de acești șarlatani”. Procurorii spun că este aproape imposibil ca persoanele care comit astfel de crime să fie identificate. „Ori de câte ori există un astfel de caz, conducătorii satelor spun că a fost făcut „de populație” și nu furnizează niciun nume”, a declarat un oficial local.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Aţi alocat un buget mai mare pentru Paşte în acest an faţă de 2023?

Observator » Mapamond » Moarte cumplită pentru opt femei. Au fost arse pe rug, fiind acuzate de vrăjitorie, în Congo