Antena Meniu Search
x

Povestea unui transgender din Malaezia, condamnat la închisoare pentru că s-a îmbrăcat în rochie. A fugit în Australia pentru a scăpa de pedeapsă

O femeie transgender din Malaezia a vorbit într-un interviu acordat presei străine, despre cum a fost nevoită să fugă de acasă, departe de familie și de afacere, de teamă pentru viața ei. Acum e în siguranță în Australia.

de Redactia Observator

la 19.11.2021, 17:01

Nur Sajat era îmbrăcată ca orice altă femeie musulmană din Malaezia atunci când a participat la un eveniment caritabil religios în Selangor, într-un voal floral și abaya lungă de culoare roz. Cu greu ar fi putut să știe că o astfel de îmbrăcăminte o va forța în cele din urmă să fugă din Malaezia, lăsând în urmă casa, imperiul afacerilor și doi copii, de teamă pentru siguranța ei, scrie BBC.

În ianuarie, antreprenoarea în vârstă de 36 de ani a fost acuzată că a insultat islamul, acuzații care ar fi putut-o duce la închisoare timp de trei ani, cel mai probabil într-o închisoare pentru bărbați.  Cazul ei a evidențiat ceea ce grupurile pentru drepturile omului spun că semnifică izolarea persoanelor lesbiene, gay, bisexuale și transgender (LGBT) din Malaezia, o țară care încă incriminează relațiile între persoane de același sex și în care persoanele transgender sunt urmărite penal pentru „travestire”. 

Nevoită să fugă pentru a-şi salva viaţa

În ochii autorităților malaeziene, Nur Sajat este bărbat, iar conform legii islamice, un bărbat nu se poate îmbrăca ca femeie. Însă cum Nur Sajat este o femeie transgender, i s-a acordat statutul de refugiat și i s-a permis să caute azil în Australia.

Pe acelaşi subiect

"A trebuit să fug. Am fost tratată dur, am fost lovită, împinsă, încătușată, totul în fața părinților și a familiei mele. M-am simțit rușinat și trist. Le-am oferit cooperarea mea, dar mi-au făcut totuși asta. Poate pentru că ei mă văd ca pe o femeie trans, așa că nu le-a păsat dacă am fost ținută, bătută. Și noi, femeile trans, avem sentimente. Merităm să ne trăim viața ca niște oameni normali",  a spus ea.

Tânăra în vârstă de 36 de ani a fugit la începutul acestui an, după ce a suportat luni de abuz și hărțuire online – totul în timp ce era vizat de ofițerii religioși pentru că a purtat o rochie la un eveniment religios din 2018. „Sunt în sfârșit liber și fericit... Nimeni nu mă mai poate controla sau răni.” , a adăugat ea.

Nur Sajat este un antreprenor de succes. În urmă cu șapte ani, spune ea, a început să se promoveze pe rețelele de socializare. Ea și-a dezvoltat propriile suplimente pentru îngrijirea pielii și sănătate, şi chiar a realizat un corset care poartă numele ei.

Malaezia are un sistem juridic cu două căi, cu legea islamică sharia folosită în cele 13 state și trei teritorii federale ale țării pentru a reglementa problemele familiale și morale pentru 60% din populația musulmană. Acest lucru creează probleme constante pentru comunitatea LGBTQI.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Credeţi că se vor înmulţi atacurile urşilor în România?

Observator » Mapamond » Povestea unui transgender din Malaezia, condamnat la închisoare pentru că s-a îmbrăcat în rochie. A fugit în Australia pentru a scăpa de pedeapsă