Antena Meniu Search
x

Ce este legea Sharia și ce reguli dure au talibanii pentru femei. O mamă a fost executată pe stadion pentru că și-a ucis soțul

În prima conferinţă de presă a talibanilor pe care au susţinut-o de când au preluat puterea în Afganistan, liderii au transmis că vor conduce ţara în conformitate cu o interpretare strictă a sistemului juridic al Islamului, numită Legea Sharia.

de Redactia Observator

la 18.08.2021, 17:46

Ce este legea Sharia și ce reguli dure au talibanii pentru femei. O femeie a rămas fără deget pentru că a fost prinsă cu ojă
Femeie din Indonezia pedepsită după legea Sharia ( imagine ilustrativă) - Getty Images

În prima apariţie publică de după preluarea controlului în Kabul, un purtător de cuvânt al talibanilor a spus că subiecte importante precum mass-media şi drepturile femeilor din ţară vor fi respectate în continuare în cadrul legislaţiei islamice, însă nu au furnizat detalii despre cum vor fi puse în practică aceste legi, transmite BBC. În urmă cu peste 20 de ani, când talibanii s-au aflat ultima dată la putere, aceştia au introdus pedepse precum execuţiile publice ale criminalilor condamnaţi pentru diferite fapte, dar şi a celor acuzaţi de adulter. 

Ce este Sharia

Legea Sharia este sistemul juridic al Islamului. Sharia înseamnă literalmente „calea directă, bine călcată spre apă”. Este derivată atât din Coran, cât şi din fatwa - deciziile cărturarilor islamici. Legea acţionează ca un cod de viaţă la care ar trebui să adere toţi musulmanii, care include rugăciuni, perioade de post şi cereri de donaţii pentru persoanele sărace. Sharia are rolul de a-i ajuta pe musulmani să înţeleagă cum ar trebui să conducă fiecare aspect al vieţii lor în conformitate cu dorinţele lui Dumnezeu.

Sharia poate influenţa modul de viaţă de zi cu zi al musulmanilor. De exemplu musulmanii pot apela la un erudit Sharia pentru a-l întreba ce decizie să ia dacă acesta este invitat la un bar de către un prieten, pentru a se asigura că acţionează în cadrul legal al religiei lor. Alte domenii în care musulmanii pot apela la Sharia pentru îndrumarea eruditului sunt cele care au legătură cu familia, finanţele sau afacerile.

Pe acelaşi subiect

Conform unor interpretări ale legii, femeile pot fi ucise cu pietre pentru adulter; consumatorii de droguri pot fi legați cu lanțuri timp de câteva zile pentru „curățare”; iar ucigașii condamnați pot fi oferiți familiei victimei, pentru ca aceasta să-i pedepsească. Dacă un bărbat consumă alcool poate primi 80 de lovituri de bici drept pedeapsă.

Cum sunt pedepsiţi musulmanii de legea Sharia

Pedepsele aplicate pentru încălcarea legii Sharia după care se vor ghida locuitorii din Afganistan, după venirea la putere a talibanilor, sunt stabilite în funcţie de infracţiunile care sunt împărţite în două categorii. Prima categorie este reprezentată de infracţiunile "hadd",  grave, cu pedepse bine stabilite, în timp ce a doua este cea a infracţiunilor "tazir", unde pedeapsa este lăsată la aprecierea unui judecător. Infracţiunile Hadd includ furtul, care poate fi pedepsit prin amputarea mâinii infractorului, şi adulterul, care poate fi pedepsit prin condamnare la moarte prin lapidare.  ONU s-a pronunţat împotriva uciderii prin lapidare, spunând că este o modalitate de tortură, inumană sau degradantă şi prin urmare ar trebui strict interzisă. 

Regulile talibanilor pentru femei:

Femeile nu trebuie să fie văzute pe stradă nesupravegheate fără a fi însoțite de o rudă de sânge sau a fi îmbrăcate în burka.

Saloanele de înfrumusețare, machiajul și lacul de unghii sunt interzise

Întrucât niciun bărbat nu trebuie să audă pașii unei femei, pantofii cu toc nu trebuie să fie purtați de femei.

Vocea unei femei nu trebuie să fie auzită de un necunoscut atunci când vorbește în public.

Pentru ca femeile să nu fie privite din stradă, toate ferestrele de la parter și etajele clădirilor rezidențiale ar trebui să fie vopsite sau acoperite

Femeile nu pot fi fotografiate, filmate, iar imaginile cu ele în ziare, cărți sau reviste sunt interzise. 

Femeile nu au voie să apară pe balcoane.

Femeilor li se interzice să apară la radio, televiziune sau în orice întrunire publică.

Pe 30 septembrie 1996, talibanii au decretat ca tuturor femeilor să li se interzică să fie angajate

Femeile nu mai puteau fi tratate de doctori bărbați pentru că acestora le era interzis să le atingă sub pretextul consultației. Se vedeau obligate să străbată distanțe lungi pentru îngrijire medicală

Fetele de peste 8 ani nu mai aveau voie să-și continue la școală educația

Femeile nu au voie să meargă pe biciclete, motociclete sau cu taxiul fără u mahram, membru al familiei, soț sau rudă, bărbat adult.

Iată câteva exemple de pedepse brutale asupra femeilor

În luna octombrie 1996, unei femei i s-a tăiat vârful degetului mare, deoarece a folosit lac de unghii 

În decembrie 1996, 225 de femei din Kabul au fost reținute și pedepsite pentru că au încălcat codul vestimentar al shariei.

În mai 1997, membrii poliției religioase au scos cu forța din mașini cinci angajați CARE International, care au fost autorizați de Ministerul de Interne să facă cercetări. Femeile au fost insultate public și lovite cu biciul. 

În 1999, Zarmina, o mamă afgană cu șapte copii a fost executată pentru uciderea soțului ei pe stadionul Ghazi Sport în fața a 30.000 de spectatori. Înainte de execuție, a fost închisă timp de trei ani și torturată. Femeia nu mai suporta violența și abuzul soțului ei asupra ei și a fetelor sale. 

O fată afgană, Bibi Aisha, a fost căsătorită forțat printr-o tradiție numită baad, de soluționare a litigiilor tribale prin căsătorii. Din cauza violenței suferite în familia soțului, fata a fugit. Un comandant taliban a ordonat să fie pedepsită exemplar „în cazul în care alte fete din sat încearcă să facă același lucru". I-au tăiat urechile și nasul și a fost lăsată să moară drept pedeapsă.

O femeie de 22 de ani a fost ucisă de talibani în iulie 2010 pentru că a refuzat să renunțe la jobul ei

O femeie care conducea o școală clandestină în apartamentul ei, a fost aruncată pe scări și închisă. Talibanii i-au bătut elevele și au amenințat-o pe femeie că îi vor împușca public familia dacă ea refuză să semneze o declarație de loialitate față de talibani.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Vi s-a întâmplat să vă plătiţi vacanţa şi să fie anulată în ultima clipă?

Observator » Stiri externe » Ce este legea Sharia și ce reguli dure au talibanii pentru femei. O mamă a fost executată pe stadion pentru că și-a ucis soțul