Antena Meniu Search
x

"Ştiam că rochia de mireasă mă va arde". O copilă de 11 ani, forţată să se mărite după ce sora ei şi-a dat foc refuzând căsătoria aranjată de părinţi

O femeie de 20 de ani a povestit cum a fost vândută și obligată să se mărite la doar 11 ani, după ce sora ei și-a dat foc.

de Redactia Observator

la 09.08.2023, 14:00

Nada Al Ahdal, acum în vârstă de 20 de ani, avea doar 11 ani și locuia în Yemen, când familia ei a vândut-o unui bărbat în vârstă. Inițial, cea care trebuia să se mărite era sora sa Nadia. Însă, din cauza traumei suferite în urma veștii, atât ea cât și mătușa ei și-au dat foc, relatează Mirror.

Din fericire, Nadia a supraviețuit tentativei de sinucidere, dar Nada este încă traumatizată de amintirile îngrozitoare, pentru că nu știa că fusese propusă ca înlocuitoare a surorii ei. Cu sora ei întinsă lângă ea, părinții ei au intrat în cameră pentru a o avertiza că se va căsători în doar trei zile.

Tânăra a reușit să fugă de acasă

Căsătoria a fost oficializată printr-un contract oficial numit Nikah, care este folosit în țările care respectă legea Sharia. Este un document obligatoriu din punct de vedere juridic care detaliază drepturile și responsabilitățile soțului și soției într-o căsătorie. Simțindu-și copilăria alunecându-i printre degete, Nada a fugit de acasă.

Pe acelaşi subiect

„Văzând suferința surorii mele când a încercat să se sinucidă la fel cum a făcut-o mătușa mea, arzândându-se… din păcate, nu am avut copilăria pe care trebuia să o am. Locul meu, când eram copil, era în școală jucându-mă, simțindu-mă în siguranță în preajma părinților noștri, nu amenințată de ei. Știam că rochia de mireasă albă mă va arde, așa cum a făcut-o pe mătușa și sora mea să ardă”, a spus ea.

După ce a evadat, părinții ei au contactat poliția, susținând că tânăra a fost răpită. Cu toate acestea, Nada, care apelase la rețelele de socializare ca o modalitate de a scăpa de chinul ei, a decis să posteze un videoclip pe YouTube în care detaliază planurile pe care le aveau părinții ei, care în cele din urmă a devenit viral.

„Am scăpat de la părinții mei. Am 11 ani și mama vrea să mă căsătoresc. Nu există milă în inimile lor? "Aș prefera să mor. Mă amenință cu moartea dacă merg la unchiul meu. Aș prefera să mor decât să trăiesc cu ei. Ne-au ucis visele. Aceasta este o crimă... o crimă", a spus ea în clipul distribuit.

Nu a fost prima dată când Nada a fost vândută unui bărbat mai în vârstă

Nu a fost prima dată când Nada a fost vândută unui bărbat mai în vârstă. Cu doar un an mai devreme, ea a scăpat de un alt acord după ce un bărbat bogat i-a plătit familiei ei 2.000 de dolari pentru a o lua de nevastă. Unchiul ei a intervenit pentru a opri vânzarea, spunând: „Nu am putut să-i permit să se căsătorească și să-i fie distrus viitorul”.

Căsătoria copiilor este obișnuită în Yemen, o țară marcată de cinci ani de război civil, unde viețile sunt în mod constant amenințate de foamete și boli. Este una dintre cele mai grave crize umanitare din lume, cu 24 de milioane de oameni care au nevoie de asistență umanitară. Aceste condiții de viață exacerbează sărăcia și fac servicii publice precum educația imposibil de implementat. În prezent,  9% dintre fetele sub 15 ani și 32% dintre fetele sub 18 ani ajung să se căsătorească.

Familiile văd adesea vânzarea fetelor ca o modalitate de a face față problemelor economice, precum și de a le proteja de violența care sfâșie țara. De asemenea, este determinată de percepțiile culturale care creează inegalitatea de gen, credința că femeile și fetele sunt inferioare bărbaților.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Aţi alocat un buget mai mare pentru Paşte în acest an faţă de 2023?

Observator » Mapamond » "Ştiam că rochia de mireasă mă va arde". O copilă de 11 ani, forţată să se mărite după ce sora ei şi-a dat foc refuzând căsătoria aranjată de părinţi