Antena Meniu Search
x

Foto "Un miracol". O femeie din SUA a devenit mamă, deși știa că suferă de o boală rară și nu poate avea copii. Un transplant i-a schimbat viața

Chelsea Jovanovich, în vârstă de 35 de ani, din Montana, SUA, a avut parte de un miracol. Femeia a știut mereu că nu poate avea copii, din cauza faptului că suferea de o afecțiune congenitală rară. Avea 15 ani când a aflat că nu poate rămâne însărcinată pentru că uterul ei nu s-a dezvoltat niciodată complet. Pe măsură ce a crescut și și-a văzut prietenele având copii, diagnosticul ei a devenit și mai devastator.

de Cristina Cruceru

la 07.02.2023, 10:05

O femeie din SUA a devenit mamă, deși știa că suferă de o boală rară și nu poate avea copii
O femeie din SUA a devenit mamă, deși știa că suferă de o boală rară și nu poate avea copii - Facebook

Chelsea și soțul ei, Jake, au apelat la o mamă surogat, dar încercarea lor de a deveni părinți a eșuat. Erau gata să renunțe atunci când femeia a aplicat pentru un program de transplant de uter la Penn Medicine din Philadelphia.

"Mama mea a văzut un reportaj despre efectuarea transplantului de uter. Și a spus: 'Știi, există speranță'. Știi, ar trebui să te interesezi de asta. S-ar putea să poți avea un copil", a declarat ea pentru Today.

"Am decis să îmi asum o șansă. Și iată-mă astăzi, trăiesc un vis". Nu numai că Jovanovich s-a calificat pentru programul de transplant, dar spitalul avea deja un donator compatibil.

Cheryl Urban, în vârstă de 43 de ani, s-a oferit voluntar să devină donator după ce a văzut un mai multe știri despre transplantul de uter.

Pe acelaşi subiect

"Am fost pur și simplu uluită de faptul că puteau face acest lucru", a declarat Urban pentru Today în 2021. "Am avut două sarcini grozave. M-am bucurat de sarcină. M-am bucurat de sentimentul propriilor mei copii. Așa că am vrut doar să pot oferi asta altcuiva. Și mă bucur foarte mult că am făcut-o".

Chelsea și soțul ei s-au mutat din Montana în Pennsylvania pentru a fi mai aproape de medicii ei de la spitalul din Philadelphia. Dr. Kathleen O'Neill, un investigator principal al studiului Penn Medicine's Uterus Transplantation for Uterine Factor Infertility (UNTIL), a efectuat operația de transplant de uter, care a durat de 12 ore și a avut loc în februarie 2020.

A fost un proces anevoios pentru Chelsea, care a trebuit să ia medicamente pentru a împiedica ca organismul ei să respingă noul organ. Efectele secundare ale medicamentelor au inclus căderea părului și dureri de cap. De asemenea, ea a trebuit să se supună mai multor runde de fertilizare in vitro.

A rămas însărcinată după transplant

Chelsea a rămas însărcinată după al doilea transfer de embrioni, iar în mai 2021 a născut primul ei copil, un băiat pe nume Telden, care are acum un an și jumătate. O lună mai târziu, ea s-a întâlnit pentru prima dată cu donatoarea sa, Urban, și i-a făcut cunoștință cu fiul ei nou-născut. Mamele, care și-au purtat copiii în același uter, au dezvoltat o legătură strânsă.

"A fost minunat să fiu mamă. Telden crește repede. Nu-mi vine să cred cât de repede a trecut", a declarat ea pentru Today. "Este foarte activ. Sare de pe canapele, aleargă de colo-colo, vorbește. A fost grozav".

Chelsea și soțul ei au vrut să îi ofere băiețelului lor un frate și l-au primit pe cel de-al doilea fiu al lor, Stetson, în octombrie 2022. "Iată-ne aici cu doi băieți și... este un miracol", a spus ea. O'Neil a declarat pentru Today că Stetson este al 25-lea copil născut de o femeie care a beneficiat de un transplant de uter în SUA. Ea a explicat, de asemenea, că medicii îndepărtează uterul donatorului după nașterea unui al doilea copil pentru ca pacienta să poată înceta să mai ia medicamente imunosupresoare, care pot avea efecte pe termen lung.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

V-a trezit suspiciuni culoarea puilor din magazine?

Observator » Mapamond » "Un miracol". O femeie din SUA a devenit mamă, deși știa că suferă de o boală rară și nu poate avea copii. Un transplant i-a schimbat viața