Antena Meniu Search
x
LIVE

Foto "Un miracol". O femeie din SUA a devenit mamă, deși știa că suferă de o boală rară și nu poate avea copii. Un transplant i-a schimbat viața

Chelsea Jovanovich, în vârstă de 35 de ani, din Montana, SUA, a avut parte de un miracol. Femeia a știut mereu că nu poate avea copii, din cauza faptului că suferea de o afecțiune congenitală rară. Avea 15 ani când a aflat că nu poate rămâne însărcinată pentru că uterul ei nu s-a dezvoltat niciodată complet. Pe măsură ce a crescut și și-a văzut prietenele având copii, diagnosticul ei a devenit și mai devastator.

De Cristina Cruceru la 07.02.2023, 10:05
O femeie din SUA a devenit mamă, deși știa că suferă de o boală rară și nu poate avea copii
O femeie din SUA a devenit mamă, deși știa că suferă de o boală rară și nu poate avea copii - Facebook

Chelsea și soțul ei, Jake, au apelat la o mamă surogat, dar încercarea lor de a deveni părinți a eșuat. Erau gata să renunțe atunci când femeia a aplicat pentru un program de transplant de uter la Penn Medicine din Philadelphia.

"Mama mea a văzut un reportaj despre efectuarea transplantului de uter. Și a spus: 'Știi, există speranță'. Știi, ar trebui să te interesezi de asta. S-ar putea să poți avea un copil", a declarat ea pentru Today.

"Am decis să îmi asum o șansă. Și iată-mă astăzi, trăiesc un vis". Nu numai că Jovanovich s-a calificat pentru programul de transplant, dar spitalul avea deja un donator compatibil.

Cheryl Urban, în vârstă de 43 de ani, s-a oferit voluntar să devină donator după ce a văzut un mai multe știri despre transplantul de uter.

Pe acelaşi subiect

"Am fost pur și simplu uluită de faptul că puteau face acest lucru", a declarat Urban pentru Today în 2021. "Am avut două sarcini grozave. M-am bucurat de sarcină. M-am bucurat de sentimentul propriilor mei copii. Așa că am vrut doar să pot oferi asta altcuiva. Și mă bucur foarte mult că am făcut-o".

Chelsea și soțul ei s-au mutat din Montana în Pennsylvania pentru a fi mai aproape de medicii ei de la spitalul din Philadelphia. Dr. Kathleen O'Neill, un investigator principal al studiului Penn Medicine's Uterus Transplantation for Uterine Factor Infertility (UNTIL), a efectuat operația de transplant de uter, care a durat de 12 ore și a avut loc în februarie 2020.

A fost un proces anevoios pentru Chelsea, care a trebuit să ia medicamente pentru a împiedica ca organismul ei să respingă noul organ. Efectele secundare ale medicamentelor au inclus căderea părului și dureri de cap. De asemenea, ea a trebuit să se supună mai multor runde de fertilizare in vitro.

A rămas însărcinată după transplant

Chelsea a rămas însărcinată după al doilea transfer de embrioni, iar în mai 2021 a născut primul ei copil, un băiat pe nume Telden, care are acum un an și jumătate. O lună mai târziu, ea s-a întâlnit pentru prima dată cu donatoarea sa, Urban, și i-a făcut cunoștință cu fiul ei nou-născut. Mamele, care și-au purtat copiii în același uter, au dezvoltat o legătură strânsă.

"A fost minunat să fiu mamă. Telden crește repede. Nu-mi vine să cred cât de repede a trecut", a declarat ea pentru Today. "Este foarte activ. Sare de pe canapele, aleargă de colo-colo, vorbește. A fost grozav".

Chelsea și soțul ei au vrut să îi ofere băiețelului lor un frate și l-au primit pe cel de-al doilea fiu al lor, Stetson, în octombrie 2022. "Iată-ne aici cu doi băieți și... este un miracol", a spus ea. O'Neil a declarat pentru Today că Stetson este al 25-lea copil născut de o femeie care a beneficiat de un transplant de uter în SUA. Ea a explicat, de asemenea, că medicii îndepărtează uterul donatorului după nașterea unui al doilea copil pentru ca pacienta să poată înceta să mai ia medicamente imunosupresoare, care pot avea efecte pe termen lung.

Puteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News!

Observator » Mapamond » "Un miracol". O femeie din SUA a devenit mamă, deși știa că suferă de o boală rară și nu poate avea copii. Un transplant i-a schimbat viața