OBSERVATOR SPECIAL: Pacalesti, un sat de poveste
Pacala a pacalit prima oara in Pacalesti. Si nu e o pacaleala. Un sat din Ardeal pare casa celebrului personaj ce ne-a fascinat copilariile. Istoria spune ca acesta a fost numele primului conducator al satului.
E atemporal, e omniprezent, e al nostru Pacala. Hatru, istet, incurca-lume. Un rebel ale carui singure arme erau glumele si pacalelile. Pacala ne-a fascinat de mici copii, in povestile spuse la gura sobei. Dar Pacala, de unde vine? De peste tot si de nicaieri. Pacala are momentan casa doar in folclor si in inimile noastre, ale romanilor. Slavici si Creanga l-au pictat in pagini intregi. Noi, romanii, l-am transformat intr-un simbol al istetimii. Al poznelor. Al glumelor nevinovate. Dar, se pare ca si Pacala s-a nascut undeva. Undeva in Ardeal. “Prima atestare documentara a satului Pacalesti dateaza din 1851, cand in fruntea satului era cneazul lucas Pacala, prin adaugarea sufixului “-esti”, la numele de Pacala de familie a rezultat satul Pacalesti”, a explicat Ovidiu Banda, primarul localitatii cu pricina.
Da, Pacalesti. Un catun din Bihor, cu doar 250 de locuitori. 250 de locuitori mandri nevoie-mare ca sunt urmasii celui mai glumet personaj din folclorul romanesc. Acum, nici oamenii nu sunt siguri cat e istorie, cat e mit, cat e legenda. Dar sunt convinsi ca Pacala a existat si a trait si a pacalit chiar aici. In targurile de vite din Beius. “Este si un obicei, mai demult, prin care oamenii se ocupau de asa zisul negot de vite. Avea loc un adevarat spectacol cu aceasta vanzare a animalelor, spunand ca animalul este asa si-asa, este foarte bun si da atata lapte”, a mai spus edilul.
Satul nu s-a numit dintotdeauna Pacalesti. Pe vremea reorganizarii comuniste, catunul a fost inghitit de comuna Draganesti. Dar nici in fata comunistilor, mandria lor de pacalesteni nu a palit.
N-au dus-o mai bine nici in democratie. Numele cu iz comic al satului nu a prea convenit autoritatilor care au incercat sa schimbe numele in ceva mai… normal. Pacalestenii nu s-au lasat asa de usor pacaliti. “Chiar domnul Iliescu a spus in Senat, ar trebui sa-i spuneti altfel, nu chiar Pacalesti. Oamenii au vrut numai Pacalesti”, a mentionat Vasile Horge, secretarul comunei.
“Aici m-am nascut, am crescut si sunt mandra. Nu vreau sa se schimbe vreodata numele”, a zis o localnica.
Mandri si glumeti. Si cu planuri de viitor. Cum 1 Aprilie este ziua pacalelilor, iar numele lor pare predestinat hazului, primarul vrea ca incepand de anul viitor sa organizeze un festival al Pacalelilor. Bineinteles, la Pacalesti.
Puteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News şi WhatsApp! 📰