Antena Meniu Search
x

Procesiuni spectaculoase de sărbătoarea de Sânziene

Duminică sunt Sânzienele sau... Drăgaica, aşa cum mai sunt numite în popor. Sărbătoarea atrage o mulţime de tradiţii dar şi de ... superstiţii. În ajun, tinerii necăsătoriţi pot afla cât mai au de aşteptat până când vor face marele pas şi chiar şi cu cine.

Vezi și

Duminică sunt Sânzienele sau... Drăgaica, aşa cum mai sunt numite în popor. Sărbătoarea atrage o mulţime de tradiţii dar şi de ... superstiţii. În ajun, tinerii necăsătoriţi pot afla cât mai au de aşteptat până când vor face marele pas şi chiar şi cu cine. Tot în seara dinaintea sărbătorii au loc şi slujbe religioase.

Pe-un picior de plai, pe-o gură de rai, fetele nemăritate şi flăcării neînsuraţi coboară din poiana înverzită. Fiecare a cules câte un buchet de flori.

Suntem în satul Şirnea din judeţul Braşov. Un loc pitoresc din inima muntelui, unde tradiţiile se păstrează cu sfinţenie. În ajun de Sânziene, tinerii îmbracă portul popular şi merg în bătătură. Din florile culese, fetele împletesc vestitele coronițe. Este ziua în care îşi pot afla ursitul, dar şi când se vor căsători.

Obiceiul continuă cu șezătoarea, acolo unde tinerele cântă și... încântă feciorii cu melodii specifice zonei.

Am ajuns şi în Piatra Neamţ, unde, în ajun de Sânziene, mii de locuitori au mers în procesiune şi au participat la Canonizarea locală a Sfântului Gheorghe Pelerinul. 

Slujba a fost ţinută de un sobor de preoţi.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

V-a trezit suspiciuni culoarea puilor din magazine?

Observator » Stiri Mondene » Procesiuni spectaculoase de sărbătoarea de Sânziene