Vrei să ai o căsnicie fericită? Fereşte-te de aceste 10 fraze care pot "ucide" o relaţie
Atunci când îţi doreşti ca relaţia sau căsnicia ta să dureze, trebuie să laşi anumite lucruri nespuse. Cuvintele pot deveni săgeţi, deci trebuie să fii atent care îţi este ţinta. Specialiştii în terapie conjugală ne sfătuiesc să evităm să spunem aceste fraze în faţa partenerilor.
Atunci când îţi doreşti ca relaţia sau căsnicia ta să dureze, trebuie să laşi anumite lucruri nespuse. Cuvintele pot deveni săgeţi, deci trebuie să fii atent care îţi este ţinta. Specialiştii în terapie conjugală ne sfătuiesc să evităm să spunem aceste fraze în faţa partenerilor.
Deci, sfatul lor este să le eliminăm complet din vocabularul nostru. Cu cât mai repede, cu atât mai bine.
Iată cele zece propoziţii:
1. "Când vei spăla vasele astea? Nu le lăsa pur şi simplu acolo!"
Vasele nespălate reprezintă întotdeauna o "problemă" într-un cuplu, însă folosirea unor cuvinte precum "niciodată nu speli vasele" sau "întotdeauna le laşi acolo" nu pot conduce decât la o dispută. În final, trebuie să acceptăm că oricine uită să facă anumite lucruri din când în când.
2. "Te comporţi la fel ca mama ta"
Când te cerţi cu partenerul/partenera, trebuie să te gândeşti doar la tine şi la acesta. Să faci comparaţii cu rudele nu este corect. Nu ajută deloc la rezolvarea problemei care a dus la apariţia conflictului, ci dimpotrivă.
3. "Te crezi mai bun/bună decât ceilalţi"
Nu poţi să arunci cu jigniri. Este foarte greu să ştii ce simte sau ce gândeşte o anumită persoană la un anumit moment, deci trebuie să-ţii pentru tine presupunerile.
"Astfel de afirmaţii sunt grave, deoarece partenerul ştie că acuzaţiile care i se aduc nu sunt adevărate. În plus, el/ea poate crede că nu ai o părere prea bună despre ea/el. Deci, o astfel de propoziţie este ca o dublă jignire", spune psihologul şi consilierul Becky Whetstone.
4. "Arăt bine?”
"Întrebările despre schimbările de greutate sau de look sunt cele mai vechi grenade în manualul căsătoriei. Te căsătoreşti cu cineva la tinereţe, iar apoi timpul îşi spune cuvântul asupra aspectului fizic, deci nu este vina nimănui pentru schimbările care intervin", susţine Robyn Wahlgast, consilier conjugal.
5. "Cred că te-ai cam îngrăşat”
Afirmaţii directe şi negative ca aceasta, adresate partenerilor, sunt deplasate. Dacă observi că partenerul/partenera a luat în greutate, trebuie să-l ajuţi într-un mod constructiv, pentru a reveni la forma de dinainte. În caz contrar, aceştia ar putea cădea în depresie.
6. "Nu te pricepi la nimic..."
Este complet greşit să spui partenerului că nu este destul de bun să fie părinte, să repare prin casă sau în ceea ce priveşte viaţa amoroasă. "Să diminuezi rolul pe care îl are partenerul în familie sau în viaţa de zi cu zi este pură cruzime. Astfel de cuvinte duc la apariţia ostilităţii", spune psihoterapistul Gary Neuman.
7. "Urăsc când faci asta..." (spus în public sau când sunteţi înconjuraţi de prieteni)
"Să-ţi jigneşti soţul/soţia în faţa altor persoane este un lucru interzis într-o relaţie. Celălalt se poate simţi umilit. Iubirea adevărată înseamnă că trebuie să ne apărăm partenerul indiferent de circumstanţe", crede psihologul Becky Whetstone.
În mod cert, nu putem să apreciem tot ceea ce face partenerul, însă nici nu trebuie să-i jignim în faţa altor oameni.
8. "Nici măcar nu-l cunosc prea bine... e cineva de la muncă, nimic serios"
“Se întâmplă de multe ori ca unul dintre parteneri să se îndrăgostească la un moment dat, chiar dacă este doar ceva platonic sau inocent. Este bine ca atunci când se întâmplă, să fiţi sinceri şi să nu vă ascundeţi", crede Robyn Wahlgast, consilier conjugal.
9. "Nu mai continua să simţi asta"
Nu poţi dicta cuiva ce să simtă şi nu poţi impune cuiva să nu mai trăiască anumite sentimente. Deci, să-i spui partenerului să nu simtă ceva anume este ca şi cum i-ai spune să nu mai fie el, ceea ce reprezintă un mare pericol într-o relaţie.
10. "Nu trebuie să mă aştepţi"
“Această remarcă ce la prima vedere pare nesemnificativă sugerează că nu veţi merge la culcare în acelaşi timp, un obicei care se dovedeşte a fi periculos pentru relaţie. Ora de culcare trebuie să fie văzută ca pe un moment ce duce la întărirea relaţiei - este o formă puternică de intimitate fizică, cu sau fără relaţii sexuale", spune Robyn Wahlgast.
Deci, dacă partenerul este dispus să aştepte până celălalt este gata de culcare, trebuie să-l lăsam. Este şi aceasta o formă de iubire.
Puteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News şi WhatsApp! 📰