Antena Meniu Search
x

Curs valutar

Video Alinierea incorectă a dinţilor, posibilă cauză pentru apariţia durerilor de cap

Vi s-a întâmplat să vă treziţi dimineaţa cu dureri de cap sau cu faţa tensionată? O cauză ar putea fi alinierea incorectă a dinţilor. Cum putem remedia această problemă, vedem chiar acum la Observator Medical.

Mădălina Iacob
de Mădălina Iacob

la 24.05.2021 , 09:37

  • Există mai multe tipuri de tratament pentru a obţine o aliniere corectă a dinţilor.

Haideţi să vorbim despre sănătatea noastră. Din păcate mulţi dintre noi nu ştim că avem o muşcătură incorectă, decât atunci când ne confruntăm cu dureri. Şi nu doar dureri de dinţi. Durerile apar chiar şi la nivelul feţei sau al capului. Estimarea este că aproape 10 la sută dintre oameni au o muşcătură incorectă, iar asta ar trebui să ne dea de gândit. Aflaţi imediat la ce trebuie să fiţi atenţi. 

Alexandra Mircea, medic stomatolog: Se poate întâmpla ca dinţii să se ciobească, să apară fisuri în smalţ, să se uzeze din cauza contactelor incorecte ale dinţilor, retracţii ale gingiilor, rădăcina dinţilor. Pot fi duereri ale dinţilor când mesteci, când caşti. Putem să vorbim de o tensiune constantă a muşchilor, dimineaţa să te trezeşti cu o oboseală, cu o contractură musculară la nivelul feţei, dureri la nivelul articulaţiei. O altă categorie de dureri sunt cele de cap. Durerile de la nivelul articulaţiei iradiază şi urmează să trăieşti zi de zi cu dureri îngrozitoare de cap.

Problemele nu sunt doar de ordin genetic. Pot apărea după extracţii dentare sau după migraţia dinţilor, după proceduri estetice ori după anumite accidente la nivelul feţei. 

Vezi și

Alexandra Mircea, medic stomatolog: O muşcătură corectă presupune poziţia dinţilor de sus puţin deasupra dinţilor de jos. De regulă, dinţii de sus acoperă dinţii de jos cam cu o treime din înălţime. Arcada superioară trebuie să circumscrie arcadei inferioare. Toţi dinţii de deasupra trebuie să îmbrace dinţii de jos. Dacă dinţii sunt aliniaţi, vin unul după celălalt. Este important ca dinţii de jos să fie la fel şi să fie într-o relaţie corectă. Există pacienţi care au spaţii între dinţi. Ei sunt aliniaţi, dar muşcătura nu este corectă din cauza spaţiilor dintre dinţi. Dinţii superiori sunt mult în faţa celor inferiori. În a doua situaţie, raportul este invers. Dinţii de sus sunt mult în spatele dinţilor de jos. Când dinţii de sus nu se ating cu cei de jos sau când muşcă cap la cap, este contact direct. 

Tratamente pentru obţinerea unei alinieri corecte a dinţilor

Secretul este ca toate forţele să fie distribuite în mod egal pe dinţi. 

Alexandra Mircea, medic stomatolog: De regulă, tratamentul pe care îl sugerăm constă într-o gutieră, respectiv ca arcada de sus să nu se întâlnească cu cea de jos. Ce ne dorim este să se şteargă toate mişcările de masticaţie şi contactul între dinţi ca să putem evalua ulterior. Vorbim despre o procedură care poate să dureze trei, şase sau opt luni. Fie vorbim despre un tratament ortodontic, fie vorbim despre tratament protetic faţete, coroane sau plombiţe şi diverse adăugiri pe care le facem dinţilor pentru a-i aduce într-un echilibru. 

Aşadar, fiţi atenţi la ce simţiţi! Dacă apar dureri la nivelul feţei, faceţi o vizită şi medicului stomatolog. După 18 ani, când dantura tinerilor se opreşte din evoluţie, muşcătura trebuie verificată. Şi, aţi văzut, soluţia nu trebuie să fie neapărat un aparat dentar purtat pe termen lung. Gutierele sau tratamentele estetice ne pot ajuta, dacă problemele nu sunt foarte grave. 

Atât pentru astăzi, ne vedem şi pe observatornews.ro, la secţiunea Observator Medical, cu tot ce trebuie să ştiţi ca să rămânem sănătoşi!

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei
Cu ce preferaţi să plecaţi în vacanţă?
Observator » Observator Medical » Alinierea incorectă a dinţilor, posibilă cauză pentru apariţia durerilor de cap