Antena Meniu Search
x

Video Când știm că avem nevoie de ochelari? Afecţiunea care apare cel mai des la vârsta şcolară

Ochi uscați, iritați, senzație de nisip în ochi sau presiune la nivelul capului. Toate ar putea fi semne că suferim de tulburări de vedere. De la copiii de grădiniță și de școală, care nu văd până la tablă sau obosesc în față ecranelor, și până la adulțîi care nu disting obiectele aflate în apropierea lor.

Mădălina Iacob
de Mădălina Iacob

la 30.03.2021, 17:48

Vezi și
  • Cele mai importante știri ale zilei sunt la Observator 19, Antena 1

Medic: Aparatul face o măsurătoare peste ochelari și ne arată că ochii plus ochelarii ar mai avea înevoie de o corecție optică de minus 2, minus 0.50. Lucrul acesta nu înseamnă o creștere de dioptrie, dar înseamnă o forțare a ochilor în zona de aproape.

Medic: Aș vrea să păstrezi o distanță corectă față ea, să formezi că un fel de L între braț și antebraț și ochișorii la 30 - 40 de centimetri. Să păstrezi distanță.

Miopia este afecţiunea care apare cel mai des la vârsta şcolară.

Roxana Cozubaş, medic oftalmolog: La 6, 7 ani, acel copil se plânge de vedere slabă la distanță și ca o paranteză, cu școala online am avut din ce în ce mai mulți copii care se plângeau de o vedere încețoșată, de usturime de mâncărime, și când au început fizic școlile cred că 80 la sută dintre consultațîi s-au dus înspre: “nu mai văd la tablă”. De ce? Pentru că s-a instalat miopia.

Roxana Cozubaş, medic oftalmolog: Vârsta şcolară, de început, la 6, 7 ani, este momentul la care alegem să prescriem ochelarii pentru astigmatism, adică ochelarii cu cilindru. Pacientul încurcă literele. În loc de N poate să citească H. Nu își da seama dacă linia din mijloc e oblică sau orizontală și le confundă. Lucrurile nu sunt atât de evidente ca la miopie, pentru că vin părinții și ne spun că copilul vede foarte bine pe stradă și constantam la testare că el vede doar 80 la sută.

Iar ideea preconcepută - să aşteptăm până copilul ajunge la şcoală- dăunează tuturor. Există ochelari de vedere care pot fi purtaţi de bebeluşi de la câteva luni.

Roxana Cozubaş, medic oftalmolog: Copilul se joacă și pentru câteva secunde, vede cum îi alunecă ochiul imediat sub năsuc, poate ulterior redresându-se. Strabismul se rezolva parțial sau total cu ajutorul ochelarilor dar atenție numai cât timp copilul poartă ochelarii.

La polul opus, după 40 de ani apare prezbiopia.

Roxana Cozubaş, medic oftalmolog: Constaţi deodată că nu vezi bine aici la 30 de cm, și trebuie să mărești ușor ușor scrisul sau să mărești fontul caracterelor pe telefon. Mai repede obosește cineva din zona de aproape, mărgeluțe, cosmetică. Cineva care lucrează aici s ar putea să se treazeasca cu ochelari la 38 de ani, nu 40 și cineva la laptop la 50 de ani.

Sunt însă purtători de ochelari care folosesc lentile plane, fără dioptrii, dar cu filtru pentru lumina albastră. O soluţie sunt şi lacrimile artificiale.

Roxana Cozubaş, medic oftalmolog: Nu devii dependent ca la picăturile de la desfundarea nasului, odată întrerupte poți să te lași de ele, dar totul este să ții echiliubrul fin de la suprafața ochiului. Și vorbim nu doar despre evitarea expunerii la vânt, praf, aer condiționat, dar vorbim și din interior.

Să nu uităm că sănătatea oculară ține și de echilibrul interior. Alimentația corectă, hidratarea și un regim sănătos vor fi întotdeauna înaintea problemelor de vedere.

Așadar, o alimentație bogată în legume, fructe și cel puțin doi litri de apă pe zi! Pe lângă asta, evitarea zonelelor poluate, a vântului și a prafului. Și nu în ultimul rând, grijă la calculator sau la citit! 60 de centimetri față de ecran și cel puțin 30 față de carte.

Să nu uităm să luăm o pauză la fiecare 30 de minute. Ne uităm în depărtare, în camera sau pe fereastră, că sane relaxăm ochii.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Vă afectează schimbările bruşte de temperatură?

Observator » Observator Medical » Când știm că avem nevoie de ochelari? Afecţiunea care apare cel mai des la vârsta şcolară