Video Care sunt simptomele unei comoţii cerebrale şi cum se tratează. Hidratarea și somnul sunt esențiale pentru recuperare
O lovitură puternică la cap poate avea efecte extrem de grave. O comoţie cerebrală trebuie investigată la spital. Care sunt simptomele şi cum se tratează, vedem în rubrica Observator Medical.
Auzim adesea că loviturile la cap sunt periculoase. Nu orice traumatism în zona craniului trebuie să ne ducă însă la camera de primire ugențe. Însă dacă ați căzut cu bicicleta și v-ați lovit tare la cap, ați dat cu capul de gheață când patinați, cu fruntea de bordul mașinii într-un accident de circulație sau cu tâmpla de un prag după ce v-ați împiedicat, nu ar fi rău să mergeţi la spital, mai ales dacă nu vă aduceți foarte bine aminte momentul și durerea de cap nu vă dă pace. Asta pentru că puteți suferi o comoție cerebrală. Recomandarea se aplică, evident, pacienților de toate vârstele și este cu atât mai fermă cu cât victima "cucuiului" este un copil sub 2 ani sau o persoană peste 65 de ani.
"Comoția cerebrală" este numele dat de medicină sindromului care apare după o leziune traumatică a creierului și care se traduce prin alterarea stării mentale sau a conștienței și o serie de simptome specifice.
Dinu Camelia, medic UPU: Se face o scară Glasgow, în funcţie de această scară Glasgow clasificăm traumatismele cerebrale în uşoare, moderate şi severe. Sunt două grupe mari cu risc: copiii până în 2 ani şi vârstnicii cu vârste peste 65 de ani.
Medicii recomandă mare atenție timp de cel puțin 72 de ore după lovitură
- Descoperire revoluţionară a cercetătorilor britanici. Cancerul uterin, diagnosticat în câteva secunde
- Alexia, fetiţa cu mâinile amputate în accidentul din Paşcani, ajunge acasă de Revelion. Pentru copila de 15 ani,...
- Medici români, în patru misiuni în Irak pentru a salva copii cu malformaţii cardiace: "Poliţia militară era pe...
Deși de cele mai multe ori semnele comoției cerebrale sunt imediate, acestea pot apărea și după o perioadă mai lungă de timp. Medicii recomandă însă mare atenție timp de cel puțin 72 de ore după lovitură, iar în cazul unui traumatism puternic însoțite de anumite simptome, investigații specifice.
Dinu Camelia, medic UPU: Durerea intensă de cap, amnezia momentului, vărsăturile, starea de conştienţă alterată, influenţa băuturilor alcoolice.
Investigațiile imagistice arată ce leziuni a provocat lovitura și ajută medicul să aleagă tratamentul corect. În cazul în care nu există sângerări intra-craniene, o inflamare a creierului sau modificări la nivelul coloanei cervicale și măduvei spinării, recuperarea pacientului se va face în câteva zile.
Chiar dacă o lovitură la cap nu poate fi evitată întotdeauna, este totuși bine să reținem că putem preveni o comoție cerebrală prin purtarea căștii de protecție când facem sport.
Reporter: În cadrul accidentelor rutiere, cine sunt cei mai dispuşi la comoţie cerebrală?
Dinu Camelia, medic UPU: Copiii, care am observat în ultimul timp că părinţii nu îi asigură cum trebuie în scaune, ca o prevenţie foarte bună pentru copii şi nu numai este purtarea centurii de siguranţă.
Hidratarea și somnul sunt esențiale pentru recuperare, dar doctorul poate recomanda și o serie de medicamente. Automedicația în cazul comoției cerebrale este însă strict interzisă.
Puteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News şi WhatsApp! 📰