Antena Meniu Search
x

Curs valutar

Video Cariile la copii apar de la vârste din ce în ce mai fragede. Ce trebuie să ştie părinţii pentru a preveni complicaţiile

Cariile la copii sunt o problemă cu care părinţii se confruntă de la vârste din ce în ce mai fragede. Ce trebuie să faceţi pentru a preveni apariţia cariilor de biberon?

de Mădălina Iacob

la 04.06.2021 , 09:38

Cariile la copii sunt o problemă cu care părinţii se confruntă de la vârste din ce în ce mai fragede. Ştim că dulciurile şi băuturile acidulate demineralizează smalţul dentar. Dar multi nu cunosc pericolul cariilor de biberon. Sau de suzeta. Apar înainte de 3 ani şi pot avea o evoluţie galopantă dacă părinţii nu ajung în cabinetul stomatologic la timp. 

Florina Tudorache, medic stomatolog: Copiii se confruntă cu caria de biberon, pe timpul nopţii trebuie să renunţăm la alimentaţia biberonului, cazeină din lapte este cariogenă şi atunci dinţii sunt predispuşi la cariile de biberon. Şanturile şi fosetele formează caria dentară. E important ca părinții să înțeleagă că trebuie să păstrăm dintele temporar până la apariția celor definitivi. 

Aproape 10 la sută între copii prezintă carii de biberon. Aşa cum îi spune şi numele, apare mai ales din cauza perioadei prelungite de folosire a biberonului sau a suzetei la copii. Adică la peste un an şi jumătate. 

Vezi și

Florina Tudorache, medic stomatolog: Cele mai frecvente sunt cariile. E cea mai importanta cauza de pierdere a dinților. Peste 80 la sută din dinți se pierd din cauza cariei dentare. Cariile rampante, de biberon sunt cele mai frecvente mai ales la copii, la o vârstă foarte fragedă. Orice carie care se formează pe dintele de lapte poate să ducă la necroza nervului şi putem avea acele infecţii şi pot afecta dintele definitiv. 

Pe acelaşi subiect

O vizită la dentist de la apariţia primilor dinţi de lapte

Ideal este ca cei mici să meargă la un control stomatologic de la apariția primilor dinți de lapte. Ca să se acomodeze cu spațiul și să învețe cum să perieze dantura. 

Florina Tudorache, medic stomatolog: Cantitatea pe care o punem pe periuță trebuie să fie cât un bob de mazăre. Când ei nu stiu încă să scuipe, este bine să folosim o pastă de dinți fără flour, până la vârstă de doi ani. De la 2 ani introducem cu fluorul. Fluorul intră în structura dentară, creează niște cristale de hidroxo fluoro apatita rezistente la atacul acid realizat de bacteriile din cavitatea bucală. 

Opturaţiile colorate sunt cele cu care medicii îi atrag de multe ori pe copii. La fel și aparatele dentare colorate. Sigilarea poate fi urmatoarea tehnică aplicată, dacă medicul observa o predispozitie a pacientului la carii. 

Mădălina Iacob Like

De la prima transmisiune live, la înâlnirea cu Papa Francisc, funeraliile Reginei Elisabeta a doua, încoronarea regelui Charles şi până la ceremonia luminii sfinte din Ierusalim, meseria de jurnalist mă surprinde şi mă învaţă întotdeauna câte ceva.

Comentarii


Întrebarea zilei
Dacă aţi putea alege din nou, aţi opta pentru acelaşi loc de muncă?
Observator » Observator Medical » Cariile la copii apar de la vârste din ce în ce mai fragede. Ce trebuie să ştie părinţii pentru a preveni complicaţiile